06 decembrie 2024, 13:29 views 15633

Hîrjău, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
2652 locuitori

Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.

[în sus]Populația

Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni.

[în sus]Istoria localitații

Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765. Cu timpul denumirea satului a suferit unele modificări, astfel încît în Transnistria denumirea oficială este Erjova. Legenda spune că numele satului se trage de la un țăran moldovean, Hîrjău, care a fugit peste Nistru și s-a stabilit aici cu traiul.

În 1865 din banii enoriașilor este construită biserica, iar în 1896 își deschide ușile școala.

În perioada sovietică aici s-a aflat gospodăria colectivă „Rodina". Gospodăria avea propriul sistem de irigare și instalații frigorifice pentru păstrarea fructelor și legumelor. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1181 locuitori

Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.