13 april 2016, 11:45 Celebrities views 10171
Pianista noastră in New York: ”Trebuie sa fii dispus să renunți la o viață ”normală” (Foto)
13 april 2016, 11:45 Celebrities views 10171

Pianista noastră in New York: ”Trebuie sa fii dispus să renunți la o viață ”normală” (Foto)

Peste ocean, moldoveanca noastră face muzică la una din cele mai cotate teatre de operă din lume – The Metropolitan Opera din New York.

De la Școala de muzică din Chișinău, Ecaterina Deleu a ajuns să studieze la Conservatorul din Sankt-Petersburg, instituție ce face parte din topul celor 10 conservatoare din lume. Zice că muzica este modul ei de a se exprima, chiar dacă necesită o sumedenie de sacrificii.

În anii 90, când situația economică din țară era destul de dificilă, părinții au hotărât să se mute în Chișinău pentru ca Ecaterina și fratele său să aibă acces la o educație mai bună. Primul contact cu muzica l-a avut la 7 ani, sub îndrumarea primului profesor de pian, Larisa Labovskaia, în cadrul Școlii de Arte „Alexei Stârcea". Ulterior, s-a transferat la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu", iar un an mai târziu la Liceul Republican de Muzică „S. Rahmaninov", sub egida conservatorului național.

Despre studii și viața boemă din capitala nordică a Rusiei

Au urmat festivaluri, concerte în multe orașe ale lumii. "La vârsta de 15 ani am mers, împreună cu un grup de colegi și de profesori, într-o excursie în Sankt-Petersburg. M-am îndrăgostit de acest oraș! Chiar și după 15 ani în care am străbătut întreaga lume consider că acesta este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. La întoarcere, visam deja să studiez în Petersburg și, cu ajutorul părinților și al profesorilor, am început să mă pregătesc pentru admiterea la Conservatorul din Sankt-Petersburg."

Decizia de a aplica la unul din cele mai bune Conservatoare din lume nu a fost ușoară, ba chiar îndrăzneață. "Datorită sprijinului părinților mei și a pregătirii intense, care a durat 3 ani, am trecut examenul de admitere din prima și chiar am reușit să obțin una din cele 24 de burse. Este important mediul cultural în care se află studentul. Acolo, ai acces la cele mai bune muzee, teatre, expoziții, concerte. Toate acestea rafinează gustul, lărgesc orizonturile și consolidează educația".

Despre "rutina" plăcută de la Metropolitan Opera din New York

Pentru că lucrurile frumoase nu se opresc aici, trei ani în urmă, Ecaterina și-a depus candidatura și ulterior a fost selectată pentru un stagiu în cadrul programului pentru tinerii artiști „Lindemann Young Artist Program" al Metropolitan Opera din New York. La fiecare 2-3 ani sunt aleși aproximativ 10 soliști și 2-3 pianiști-corepetitori pentru a urma acest stagiu. Tinerii muzicieni au posibilitatea de a învăța limbi străine, de a lucra cu dirijori, cântăreți, regizori consacrați și, treptat, sunt incluși în proiectele teatrului. După un stagiu de doi ani, Ecaterina a primit propunerea să lucreze la Metropolitan Opera ca specialist independent.

"Funcția mea se numește "assistant conductor" și responsabilitățile mele includ pregătirea rolurilor cu cântăreții (partea muzicală, dicție și pronunție în limba respectivei opere, ajutor cu traducerea) si acompanierea la repetițiile spectacolului. De asemenea, ca asistent al dirijorului, particip la repetițiile cu orchestra și la spectacole, pentru cazurile în care cântăreții au nevoie de ajutor. Astfel, port întreaga responsabilitate pentru toți cântăreții și pregătirea lor muzicală, până în momentul în care aceștia ies în scenă."

Munca începe în teatru începe la 9:30 dimineața până la 5:30 seara. În acest timp au loc repetiții și lecții cu cântăreții. "Dimineața, înainte de repetiții, și seara, după lucru, exersez singură acasă. Uneori trebuie să repet bucăți din diferite opere, care vor fi interpretate a doua zi. În plus, trebuie mereu să învăț repertoriul pentru spectacolele viitoare. Munca la Met este dificilă fiindcă în acest teatru, ca și în alte teatre mari din lume, repertoriul se schimbă în fiecare sezon, ceea ce înseamnă noi și noi opere pe care pianiștii trebuie să le însușească".

Drumul către un teatru de acest nivel este lung și necesită multe victorii

Scopul este simplu: să lucreze calitativ și la cel mai înalt nivel. Dar câtă muncă se ascunde în spatele acestor vorbe? Altfel, nu se poate. "Muzica este modul meu de a mă exprima. Este ceea ce mă face fericită și face ca viața mea să fie completă".

În plan profesional își dorește să lucreze în teatrele notorii și cu artiștii pe care îi admiră și de la care poate învăța multe. Pe tinerilor muzicieni îi îndeamnă să muncească mult. " Studiați si exersați ca și cum nu ați fi câștigat niciodată și credeți în propria persoană ca și cum niciodată nu ați fi avut vreo înfrângere."

Un sfat ar mai fi....: "Drumul către un teatru de acest nivel (Metropolitan) este foarte lung și necesită multe victorii asupra propriei persoane. Trebuie să muncești foarte mult. Trebuie să fii dispus să renunți la o viață confortabilă și „normală". Trebuie să cunoști diferite limbi străine: italiana, franceza, germana și engleza. Este nevoie de cunoștințe avansate despre muzică și artă. Însă, cel mai important este să înveți și să te dezvolți mereu, atât ca muzician, cât și ca personalitate."

Source: www.studentie.md

Keywords:

New York , muzica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
318 locuitori

Bezeni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Amplasat pe malul rîului Căinari, Bezeni se află la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 318 oameni. Satul Bezeni a fost atestat documentar la 20 august 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.