|
In memoriam Teodor Nencev
Astăzi comemorăm poetul moldovean Teodor Nencev născut la 9 martie 1913 la Văleni, județul Ismail. În 1918 părinţii se stabilesc cu traiul la Bolgrad, unde T. Nencev studiază la Liceul de băieţi (1924-1931).
Publică primele poezii în revista „Familia noastră” (1935). Tot în acest an, împreună cu poeţii Iacob Slavov, Igor Ivanov şi Vladimir Cavarnali, înfiinţează la Bolgrad revista literar-culturală „Bugeacul”, al cărei redactor este pînă în iunie 1936.
Publică volumele: „Poezii” (Bolgrad, 1937), Poezii” (Chișinău, 1940). Colaborează cu revistele: „Generaţia nouă”, „Moldavia” de la Bolgrad; „Viaţa literară”, „Universul literar” de la Bucureşti; „Viaţa Basarabiei”, ,,Pagini basarabene”, „Octombrie” de la Chișinău, ,,Jurnal literar” de la Iaşi. Moare în cel de-al Doilea Război Mondial la 3 noiembrie 1944 în Lituania. Postum, apar volumele: „Poezii” (1967) şi „Predestinare” (1991); este inclus în culegerile colective: „Ani de luptă” (1969), „N-am dovedit să scriu” (1985), „Scriitori de la „Viaţa Basarabiei” (1990) etc.
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
- Кто был первым полярным исследователем?
- Желаемая личность: можно ли изменить мышление и поведение
- Подсолнечное масло рафинируют Гексаном – это органический растворитель, аналог бензина
- Школа без компьютеров
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1485
- Populația:
- 4559 locuitori
Vadul lui Vodă este un oraş din componența municipiului Chișinău, amplasat la o distanţă de 18 km de capitala Republicii Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituia 4559 de locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1432. Legenda spune că denumirea Vadul lui Vodă ţine de numele domnitorului Ştefan cel Mare, care după o victorie repurtată în lupta cu tătarii, în 1485, la Nistru, a făcut o masă mare de sărbătoare.
Comments
(0)