06 november 2019, 05:00 Celebrities views 118702
06 november 2019, 05:00 Celebrities views 118702

Cînd totuși s-a născut Ion Creangă?

Data nașterii marelui scriitor Ion Creangă pînă în present trezește discuții. El însuși afirma în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837, find întîiul din cei opt copii ai lui Ștefan a Petrii Ciubotarul și ai Smarandei Creangă, „răzeși fără pămînturi” din satul Humulești, ținutul Neamț.

Însă conform condicii (mitricii) de nou-născuți din Humulești, Ion Creangă s-a născut la 10 iunie 1839. Pînă în prezent nu există o explicație coerentă acestei diferențe de date, astfel încît putem considera că 10 iunie este data nașterii marelui scriitor.

Ion Creangă şi-a început cariera în calitate de diacon şi institutor. A fost introdus de Eminescu în Societatea „Junimea”. Povestitor înnăscut, a fost îndrumat de Eminescu să-şi publice basmele în revista „Convorbiri literare”. Debutează cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Dotat cu har şi prezenţă de spirit, lecturile lui în cadrul adunărilor junimiştilor, provocau un rîs homeric. A pigmentat în subsidiarul basmelor şi poveştilor situaţii din realitatea contemporană, observator fin şi ironic a fost toată viaţa. Artist neîntrecut al cuvîntului, mînuitor exemplar al stilului oral, „hăzos răstălmăcitor” al paremiologiei populare, ne-a lăsat o operă de pionerat în literatura naţională. Cu toate că în basmele lui se poate urmări canavaua folclorică, ele au căpătat un statut consacrat de literatură de imaginaţie epică. Garabet Ibrăileanu a fost primul critic literar, care i-a definit talentul artistic: „S-a zis că Creangă este un colector – talentat – de basme. Basmele şi poveştile lui Creangă! Dar este basmul o formă literară cristalizată, ca poezia populară? Basmul, povestea, valorează cît valorează talentul celui care povesteşte. Iar Ion Creangă a avut un aşa de mare talent, încît în toate poveştile sale oamenii trăiesc cu o individualitate şi cu o putere de viaţă extraordinară.”

„Amintiri din copilărie” şi povestirile cu sens ambiguu stau pe acelaşi pisc artistic cu basmele. A lucrat cu mare osîrdie la alcătuirea unor manuale şcolare.

Comments

 (3)
  • #3 Spero Reply Quote selected
     Da se mai intimpla sa se rataceasca documente, da si reiese ca conform mitricii s-ar fi nascut pe 10 iunie 1939. De ce atunci insusi ion Creanga a zis ca s-a nascut la 1 martie 1937... se zice ca acei, care-si schimba numele sau anul, data nasterii amagesc intr-un fel soarta ori si-o schimba...???
  • #2 liberabit Reply Quote selected

    Interesant e ca si numele sau ar fi fost altul

    Din câte se pare, până la vârsta de 10 ani, Ion Creangă a avut numele de familie Ciubotarul. Într-o autobiografie atribuită clasicului citim: ,,Sunt născut la 1 martie 1837 în satul Humuleşti, județul Neamțului, Plasa de Sus, din părinți români: Ștefan a lui Petrea Ciubotariul din Humulești și soția sa Smaranda, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamțului…” Menţionăm însă că nu există o înscriere originală în registrele bisericii din Humuleşti care ar demonstra această afirmaţie.
    La fel de stranii sunt şi următoarele 2 fapte:
    1. În 1853 Ion Ciubotarul este înscris la Școala Domnească de la Târgu Neamţ sub numele Ion Ștefănescu,
    2. În 1854 – la Școala catihetică din Fălticeni (“fabrica de popi”) Ion Ciubotarul (tot el Ion Ștefănescu) studiază cu numele de Ion Creangă (numele de familie al mamei).

  • #1 Spero Reply Quote selected
     Cert, ramine faptul ca a ramas un Om de valoare pentru literatura noastra, iar in ce priveste ziua sa de nastere, azi cu ajutorul astrologiei, cunoscîndu-se viata sa, natura operei sale, cite ceva despre caracterul sau se poate determina cind s-a nascut totusi Ion Creanga...
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
3516 locuitori

Opaci este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Opaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Căușeni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3516 oameni. Satul Opaci a fost menționat documentar în anul 1670.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.