10 february 2024, 09:30 Moldovan reality views 1081
A eliberat Moldova vize persoanelor implicate în atacurile teroriste din Mali?
10 february 2024, 09:30 Moldovan reality views 1081

A eliberat Moldova vize persoanelor implicate în atacurile teroriste din Mali?

Pe Internet au apărut informații potrivit cărora Moldova ar fi eliberat vize de tranzit unor persoane care ulterior ar fi fost implicate în atacurile teroriste din nordul Mali, care ar fi fost efectuate cu participarea serviciilor speciale ucrainene.

De remarcat faptul că ediția turcă superhaber.com a publicat imagini cu ștampilele de intrare și vizele moldovenești din pașapoartele lui Ag Ehya Matta și Ag Attayoub Mahin, membri ai mișcării rebele CSP-DPA („Cadru strategic permanent pentru pace, securitate și dezvoltare”) pentru secesiunea Azawad și declarați de cadrele de conducere ale aripii militare a organizației ca fiind implicați în atacurile teroriste din nordul Mali, desfășurate, după cum se presupune, cu participarea serviciilor secrete ale Ucrainei.

Potrivit sursei, viza moldovenească a lui Matta era valabilă de la 23.02.2024 la 22.04.2024. De asemenea, el a călătorit de pe teritoriul Republicii Moldova în Ucraina și apoi s-a întors la Chișinău. Din martie pînă în aprilie, Mahin s-a aflat, de asemenea, în Moldova.

Se menționează că ambii au traversat frontiera împreună cu cetățeanul ucrainean, Andrei Hrabarenko, și cetățeanul britanic de origine libiană, Bessada Aqli Sheika.

Se presupune că, în Ucraina, aceștia și-ar fi coordonat acțiunile, cu sprijinul Kievului în Africa. Se suspectează că Chișinăul ar fi fost complice la instruirea acestor persoane în interesul Ucrainei.

În ceea ce privește eliberarea vizelor moldovenești pentru cei doi membri ai mișcării rebele CSP-DPA menționați mai sus (Ag Ehya Matta și Ag Attayuba Mahina), trebuie remarcat faptul că, de la începutul anului 2024, în Moldova au fost eliberate cîteva mii de vize de tranzit.

Judecînd după fotografiile publicate pe internet, putem presupune că vizele pentru persoanele menționate din mișcarea CSP-DPA au fost eliberate de către departamentul consular al Ambasadei Moldovei în Ucraina.

Dacă vorbim despre mecanismul de eliberare a vizelor de către Moldova, atunci, de regulă, în procesul de examinare a cererii pentru viză, consulul face solicitări suplimentare către Poliția de Frontieră a Moldovei pentru a verifica cetățenii din așa-numitele țări de risc.

Chiar dacă presupunem că a exista o neglijență din partea consulului sau a comis o greșeală grosolană intenționată, de exemplu, nu i-ar fi verificat printr-o solicitare către Poliția de Frontieră a Moldovei, aceștia ar fi fost opriți la frontiera moldovenească.

De asemenea, putem presupune că la momentul obținerii vizelor moldovenești, acești cetățeni nu se aflau pe listele corespunzătoare ale străinilor care prezintă o amenințare pentru țara noastră.

Pentru a clarifica această informație apărută pe internet și pentru a răspunde la toate aceste întrebări, redacția Noi.md a solicitat Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova și Poliției de Frontieră a Republicii Moldova să confirme autenticitatea vizelor și cît de legal au fost eliberate, în cazul în care acest fapt va fi confirmat.

La momentul publicării știrii, nu am primit încă niciun răspuns.

De remarcat faptul că, la 28 iulie curent, mișcarea rebelă din Mali „Cadrul strategic permanent pentru pace, securitate și dezvoltare” (CSP-PSD) a raportat că, în apropierea frontierei cu Algeria, tuaregii au ucis și rănit zeci de soldați ai trupelor guvernamentale și luptători ai grupului „Wagner”, iar mai mulți au fost luați prizonieri. PMC „Wagner” a confirmat pierderile în rîndul luptătorilor grupării și al forțelor armate din Mali, menționînd că aceștia au luptat cu aproximativ o mie de militanți, iar luptele s-au desfășurat de pe 22 pînă pe 27 iulie.

CSP-PSD a declarat că, în timpul luptelor, au fost uciși 84 de luptători „Wagner” și 47 de soldați ai trupelor guvernamentale.

Un reprezentant al Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, Andrii Iusov, vorbind în cadrul unei emisiuni televizate ucrainene, a declarat că rebelii malieni au primit de la Ucraina toate informațiile necesare „și nu doar informațiile ” care să le permită să desfășoare cu succes o operațiune militară împotriva grupării rusești. Iusov nu a dezvăluit detalii la acel moment, numind informațiile „sensibile” și menționînd că Ucraina face „totul în cadrul dreptului internațional”.

Cu toate acestea, ulterior, reprezentantul oficial, Andrii Iusov, a declarat într-o conversație cu Financial Times că nu a spus nimic despre implicarea serviciilor de informații ucrainene în atacul asupra unităților PMC Wagner din Mali.

În același timp, autoritățile maliene au declarat că au întrerupt relațiile diplomatice cu Ucraina din cauza comentariului unui reprezentant al GUR al Ministerului ucrainean al Apărării cu privire la acțiunile militare din nordul țării, care au dus la moartea soldaților malieni și a mercenarilor ruși.

Potrivit autorităților din Mali, Iusov a recunoscut implicarea Ucrainei în atacul grupărilor teroriste armate, care s-a soldat cu moartea unor membri ai forțelor de apărare maliene.

Source: noi.md

Keywords:

viza , teract , Mali

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
1988 locuitori

Gradişte este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gradişte și Iurievca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1988 de oameni. Satul Grădiște a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.