27 august 2013, 13:03 Moldovan reality views 16961
27 august 2013, 13:03 Moldovan reality views 16961

Cavalerii ordinului "Ştefan cel Mare" vor purta uniformă militară


 

Eroii naţionali, cavalerii ordinului "Ştefan cel Mare" vor purta uniforme militare cusute special pentru ei. Comisia Naţională de Heraldică va legaliza noile veşminte militare. Hainele au fost confecţionate pentru cei care, după conflictul armat de pe Nistru, s-au învrednicit de cea mai înaltă distincţie militară de stat, transmite trm.md.

Cămaşă, costum, chipiu şi pantaloni. Acestea sunt componentele uniformei militare. Sunt confecţionate din ţesătură naturală adusă din Anglia şi Italia. Aţa este din Franţa. Absolut totul este făcut manual, spune designerul Daniel Racovizza. Totul este împletit cu fir de culoarea aurului. Cei care au creat uniforma spun că au fost inspiraţi de Cavalerii lui Ştefan cel Mare şi de straie cavalereşti recente.

Designerul spune că ideea aparţine preşedintelui Ligii Cavalerilor, Victor Alerguş, care a muncit alături de el ca să ajungă  la schiţa finală. Au fost peste 100 de variante.

Această uniformă militară va fi purtată cu mîndrie, spune Valeriu Bujor, unul dintre cei 502 eroi naţionali care s-au învrednicit de ordinul "Ştefan cel Mare".

Marţi, 27 august, în premieră pentru Republica Moldova, Comisia Naţională de Heraldică va pune in legalitate o uniforma militară.

Noua ţinută urmează să fie parte a patrimoniul naţional al Republicii Moldova.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
144 locuitori

Roşiţa este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 144 de oameni. Satul Roșița a fost menționat documentar în anul 1786.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.