27 august 2013, 13:03 Realitatea moldovenească views 17024
27 august 2013, 13:03 Realitatea moldovenească views 17024

Cavalerii ordinului "Ştefan cel Mare" vor purta uniformă militară


 

Eroii naţionali, cavalerii ordinului "Ştefan cel Mare" vor purta uniforme militare cusute special pentru ei. Comisia Naţională de Heraldică va legaliza noile veşminte militare. Hainele au fost confecţionate pentru cei care, după conflictul armat de pe Nistru, s-au învrednicit de cea mai înaltă distincţie militară de stat, transmite trm.md.

Cămaşă, costum, chipiu şi pantaloni. Acestea sunt componentele uniformei militare. Sunt confecţionate din ţesătură naturală adusă din Anglia şi Italia. Aţa este din Franţa. Absolut totul este făcut manual, spune designerul Daniel Racovizza. Totul este împletit cu fir de culoarea aurului. Cei care au creat uniforma spun că au fost inspiraţi de Cavalerii lui Ştefan cel Mare şi de straie cavalereşti recente.

Designerul spune că ideea aparţine preşedintelui Ligii Cavalerilor, Victor Alerguş, care a muncit alături de el ca să ajungă  la schiţa finală. Au fost peste 100 de variante.

Această uniformă militară va fi purtată cu mîndrie, spune Valeriu Bujor, unul dintre cei 502 eroi naţionali care s-au învrednicit de ordinul "Ştefan cel Mare".

Marţi, 27 august, în premieră pentru Republica Moldova, Comisia Naţională de Heraldică va pune in legalitate o uniforma militară.

Noua ţinută urmează să fie parte a patrimoniul naţional al Republicii Moldova.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1398 locuitori

Gîrbova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Gîrbova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gîrbova este situat la o distanţă de 5 km de staţia de cale ferată Gîrbova, la 18 km de oraşul Ocniţa şi la 245 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1398 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gîrbova datează din anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.