22 noiembrie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 179
Un proiect spațial moldo-indian ia amploare
22 noiembrie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 179

Un proiect spațial moldo-indian ia amploare

Celebra publicație științifică internațională „arXiv” a Universității Cornell (SUA) a publicat prima lucrare în cadrul proiectului comun moldo-indian de cercetare spațială al profesorului, diplomatului, fostului ambasador al Republicii Moldova în China, Victor Borșevici, și colegului său indian, Gautama Mann.

Potrivit lui Victor Borșevici, această lucrare este confirmată de ultimele date senzaționale ale puternicului telescop spațial James Webb ST privind formarea incredibil de timpurie a galaxiilor.

El a atras atenția asupra faptului că în prezent întreaga comunitate mondială a astronomilor se află într-o stare de șoc cognitiv, asociat cu detectarea de către telescopul orbital James Webb ST a unor galaxii incredibil de timpurii (precum a noastră) și a unor găuri negre supermasive în centrul lor de gravitație.

„Așa ceva nu poate fi!”, spun ei.

„Încă cum se poate și, în plus, altfel nu poate fi - stelele nu mint niciodată (spre deosebire de noi)! Reieșind dintr-o lucrare de-a mea anterioară, am reușit să demonstrăm că Universul nostru observabil, cu toată energia și informațiile sale inimaginabile din prezent, s-a format dintr-un condensat planckian de lumină (!) „granulat” ultradens, inimaginabil de mic (de mărimea nucleului unui atom de aur!), în urma Big Bang-ului căruia s-a format un spațiu continuu cu găuri negre primare (materie întunecată) și radiații gravitaționale puternice (energie întunecată responsabilă de expansiunea incredibil de rapidă a Universului) și lumină cosmică primară, orbitoare (exact ca în Biblie - „și Domnul a despărțit lumina de întuneric!”)”, a subliniat profesorul, diplomatul, fost ambasador al Republicii Moldova în China.

Potrivit acestuia, în continuare, foarte repede, în conformitate cu legile gravitației și mecanicii cuantice, stabilite de noi și unite într-un tot întreg (!), Universul nostru a început să se transforme rapid (la scară cosmică) în ghemuri de protogalaxii primare și „Rețea Cosmică” primară (Cosmic Web).
„Astfel, tradițiile noastre spirituale („și Domnul a separat lumina de întuneric”) și cele indiene („lumea din Oul de Aur”) au primit o neașteptată confirmare științifică experimentală”, a menționat în încheiere Victor Borșevici.

De remarcat faptul că Profesorul Victor Borșevici – doctor în științe, fost ambasador al Republicii Moldova în China, este cunoscut ca persoană publică, expert în istorie, publicist și polemist strălucit. Dar, după cum s-a dovedit, această personalitate multilaterală mai are o fațetă, mai puțin cunoscută publicului larg. Ani în șir, aflîndu-se în pitorescul sat Butuceni din preajma Orheiului Vechi, a fost preocupat de cosmosul mare - a studiat originea Universului și rolul găurilor negre în formarea lui. Iar munca îi este recunoscută la nivel internațional.

Într-un interviu acordat site-ului Noi.md, omul de știință a povestit despre drumul său spre descoperiri și a arătat că evoluția reflecțiilor științifice poate fi nu mai puțin interesantă ca un roman de aventuri.

Pentru mai multe detalii, citiți în articolul „Stăpînul găurilor negre din satul Butuceni”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

proiect , cosmos , Moldova , India

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1636
Populația:
750 locuitori

Bădragii Vechi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Bădragii Vechi este unicul sat din comună. Satul este aşezat pe malul rîului la o distanță de 24 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 225 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 750 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din 13 februarie 1636.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.