29 martie 2023, 03:17 views 12575

Cobîlea, loc.st.cf, raionul Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
242 locuitori

Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău.

[în sus]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni, dintre care  53.72 % - bărbaţi și 46.28 % - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arăta astfel: 96.28 % - moldoveni, 1.24 % - ucraineni, 2.07% - ruşi, 0.41% - alte etnii.

[în sus]Istoria localitații

Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892, odată cu punerea în funcțiune a tronsonului de cale ferată  Florești-Șoldănești. Denumirea a împrumutat-o de la satul Cobîlea, care se află la 4 km est de stația de cale ferată.

[în sus]Monumente istorice

În apropierea stației de cale ferată Cobîlea în anul 1986 a fost descoperită o aşezare din perioada tîrzie a epocii bronzului, cultura Noua – sec. XVI-XIII î.Hr. Acesta este amplasată pe un promontoriu format de rîușorul Cerna cu unul din afluenţii din partea dreaptă, la circa 3,5 km spre sud-est de staţia de cale ferată Cobîlea, pe locul numit „Delul Fetelor”.

Suprafaţa totală a săpăturilor efectuate  a fost de 728 metri pătrați, fiind cercetate două din cele cinci cenuşare evidenţiate. În perimetrele cercetate au fost depistate materiale caracteristice culturii Noua – ceramică, ustensile de lut ars, piese din oase şi coarne de animale, unelte de silex și piatră. Arheologii au găsit o mandibulă umană cu patru dinţi secţionaţi vertical în cenuşarul nr. 1, precum şi cranii de bovidee, amplasate cîte două în cele patru părţi colțuri ale cenuşarului nr. 4, iar dintre piese – 2 psalii de os prevăzute cu orificii care se intersectează, tip Borias, una cu un capăt zoomorf, ornamentată cu motive geometrice incizate şi fragmentul de la o formă de turnat din şist pentru pumnalele de tip Krasnyj Majak.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
340 locuitori

Gordineştii Noi este un sat din cadrul oraşului Edineţ, raionul Edineţ. Satul Gordineştii Noi se află la 5 km de oraşul Edineţ, la 13 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 340 locuitori. Satul Gordineştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.