15 june 2024, 11:00 Moldovan reality views 708
Parlamentul impune reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei R. Moldova
15 june 2024, 11:00 Moldovan reality views 708

Parlamentul impune reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei R. Moldova

Procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova va fi mai sigură, după ce în legislație au fost incluse reguli mai stricte, care urmăresc scopul de a exclude vulnerabilitățile și riscurile în adresa securității statului și a ordinii publice.

Parlamentul a votat în a doua lectură un proiect de modificare a Legii cetățeniei Republicii Moldova, transmite Noi.md

Astfel, potrivit docuemntului, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării noastre o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluționare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.

În ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20 % – din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți.

Source: noi.md

Keywords:

parlament , cetatenie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
3540 locuitori

Corotna este este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Corotna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Slobozia și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Corotna alcătuia 3540 de oameni în anul 2002. Satul Corotna a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.