26 august 2024, 18:00 Moldovan reality views 862
Tinerii pot merge oriunde. Cum găsesc un loc de muncă absolvenții universităților?
26 august 2024, 18:00 Moldovan reality views 862

Tinerii pot merge oriunde. Cum găsesc un loc de muncă absolvenții universităților?

De nevoie, pentru a reține cumva tinerii specialiști în țară și pentru a asigura cu personal instituțiile medicale și cele de educație din Republica Moldova, autoritățile folosesc practica sovietică de repartizare a absolvenților de universități și colegii. Astăzi țara noastră duce lipsă de medici, asistenți medicali și infirmiere, profesori în școli, educatori în grădinițele de copii, personal auxiliar, bibliotecari, lucrători în muzee, cămine culturale și de alți specialiști.

Jurnalista portalului Noi.md a aflat cum absolvenții universităților și colegiilor obțin astăzi locuri de muncă, ce beneficii le oferă statul celor, care acceptă să meargă la muncă și să locuiască în sat, cum universitățile mențin contactul cu foștii studenți și ce riscă un specialist începător dacă refuză să muncească pe parcursul termenul stabilit la repartizare.

Două fațete ale repartizării obligatorii

Cei care au trăit în perioada sovietică își amintesc, că pe atunci se practica repartizarea obligatorie a absolvenților instituțiilor de învățământ superior și mediu de specialitate. Ca să fii eliberat de la locul serviciului obligatoriu, era nevoie de motive întemeiate: de exemplu, că urmează soțul (soția) care a fost trimis la muncă în altă localitate, sau din cauza unei boli grave a unei rude, etc. Eminenții aveau prioritate la alegerea locului de muncă. Lucrurile erau foarte clare și în cazul tinerilor care au fost înmatriculați în baza îndreptării eliberate de o întreprindere sau instituție, care i-a recomandat. După absolvire, specialistul urma să revină și să lucreze acolo cel puțin trei ani. Un absolvent de facultate care nu avea o îndreptare, dar fusese repartizat de instituția educațională în funcțiile vacante din republică, la fel, trebuia să activeze acolo timp de trei ani.

Pe de o parte, bine că exista o repartizare obligatorie, deoarece asta garanta angajarea specialistului fără experiență de muncă imediat după absolvire, că doar nu toate instituțiile și companiile erau dornice să angajeze un lucrător fără experiență. Toată lumea dorea să obțină un specialist deja format, competent, cu experiență de lucru. Și dacă erau angajați totuși, apoi cu un salariu mai mic, sau chiar cu jumătate de normă și cu o perioadă de probă.

Dar pe de altă parte, tinerii specialiști nu doreau să fie repartizați undeva în provincie, unde să fie nevoiți să muncească timp de trei ani. De aceea erau atrași cu tot felul de avantaje. Ei nu puteau fi demiși la dorința șefului întreprinderii sau instituției - doar cu permisiunea specială a Ministerului Educației. Unor tineri specialiști chiar li se ofereau locuințe. La repartizare, pe îndreptare era indicat: cu sau fără acordarea locuinței. Dacă cu - atunci noului venit obligator i se oferea imediat ori propriul apartament, ori pentru început o odaie într-un cămin, un apartament departamental sau bani pentru închirierea unei locuințe. Tinerii profesioniști se bucurau de înlesniri la înscrierea copiilor în instituțiile preșcolare și alte garanții sociale.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

lucru , Absolvenţi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1724 locuitori

Taraclia de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Taraclia de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Taraclia de Salcie a fost menționat documentar în anul 1800.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.