26 july 2024, 18:00 Moldovan reality views 374
Vasili Chirtoca: Am încetat să mai fiu liberal nu pentru că m-am schimbat eu - s-a schimbat ideea liberală. Partea 1
26 july 2024, 18:00 Moldovan reality views 374

Vasili Chirtoca: Am încetat să mai fiu liberal nu pentru că m-am schimbat eu - s-a schimbat ideea liberală. Partea 1

Recent, oaspetele emisiunii "По фактам" cu Iulia Fiodorova a fost Vasili Chirtoca, Președinte al companiei DAAC Hermes S.A. și președinte al Consiliului DAAC Hermes Grup S.A. Vasili Chirtoca este unul dintre principalii antreprenori moldoveni, filantrop, fost consilier municipal și un înflăcărat patriot al țării sale.

Subiectul conversației au fost și problemele actuale ale businessului autohton, și potențialul economic al Republicii Moldova, și influența geopoliticii asupra dezvoltării țării, și multe alte subiecte.

Propunem atenției Dvs. versiunea textuală a acestui interviu.

- În Moldova se știe cine este Vasili Chirtoca, se știe și în afara ei, în special în contextul activității antreprenoriale. Dar unele creionări vor completa totuși portretul. Pe scurt, jaloanele importante, sau etapele de formare. De specialitate – inginer-mecanic, ați fost inginer-șef la Institutul unional de proiectări al Ministerului industriei ușoare al URSS. Iar la 31 de ani conduceați filiala Chișinău a Institutului de Stat de proiectări din Novosibirsk al Ministerului Industriei Radio din URSS. Apoi, la finele anilor 80 - apariția valului cooperatist, în care V-ați scufundat la fel ca mulți alții pe atunci. Pe de o parte – clasica genului, pe de alta – cooperativele pe care le-ați creat, reformatate evident, se mențin și în prezent. Care este secretul? Ce anume nu a permis să dispăreți, ca om de afaceri?

- Eu am fost un proiectant, și mulți dintre colegii mei proiectanți au această calitate – clarviziunea. Noi avem deprinderea de a judeca strategic, a calcula pașii pentru ani înainte. Anume de aceea eu întotdeauna m-am străduit să-mi formez viziunea viitorului, fie că este vorba despre planul pentru un an, doi sau zece. Și anume această clarviziune a fost busola acțiunilor mele. Spre exemplu, înțelegeam că întotdeauna va fi nevoie de tratarea apelor uzate de la instalațiile industriale. De aceea, știind ce este asta și fără a intra în contradicții sau conflicte de interese cu activitățile în care eram angajat în serviciul public, am creat societatea cooperatistă «Голубая волна». În baza tehnologiilor Institutului de Gospodărire a Apelor din Roven, am început să facem proiecte reale, foarte interesante. Și din această companie cooperatistă, care a adus primii bani din proiectare, a început deja să crească o afacere. Întreprinderile noastre cumpărau acele produse. Unul dintre primii clienți a fost uzina din Strășeni "Комплектхолодмаш". Apoi au mai fost și alte întreprinderi industriale, cu care am colaborat.

- Dar ați fost pionier în domeniul dat?

- Aici, la noi, printre companiile private - da! Desigur, sistemele de purificare erau deja implementate la întreprinderile industriale, dar tehnologia Roven era cea mai avansată.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

Vasilii Chirtoca

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.