|
Vasili Chirtoca: Am încetat să mai fiu liberal nu pentru că m-am schimbat eu - s-a schimbat ideea liberală. Partea 1
Recent, oaspetele emisiunii "По фактам" cu Iulia Fiodorova a fost Vasili Chirtoca, Președinte al companiei DAAC Hermes S.A. și președinte al Consiliului DAAC Hermes Grup S.A. Vasili Chirtoca este unul dintre principalii antreprenori moldoveni, filantrop, fost consilier municipal și un înflăcărat patriot al țării sale.
Subiectul conversației au fost și problemele actuale ale businessului autohton, și potențialul economic al Republicii Moldova, și influența geopoliticii asupra dezvoltării țării, și multe alte subiecte.
Propunem atenției Dvs. versiunea textuală a acestui interviu.
- În Moldova se știe cine este Vasili Chirtoca, se știe și în afara ei, în special în contextul activității antreprenoriale. Dar unele creionări vor completa totuși portretul. Pe scurt, jaloanele importante, sau etapele de formare. De specialitate – inginer-mecanic, ați fost inginer-șef la Institutul unional de proiectări al Ministerului industriei ușoare al URSS. Iar la 31 de ani conduceați filiala Chișinău a Institutului de Stat de proiectări din Novosibirsk al Ministerului Industriei Radio din URSS. Apoi, la finele anilor 80 - apariția valului cooperatist, în care V-ați scufundat la fel ca mulți alții pe atunci. Pe de o parte – clasica genului, pe de alta – cooperativele pe care le-ați creat, reformatate evident, se mențin și în prezent. Care este secretul? Ce anume nu a permis să dispăreți, ca om de afaceri?
- Eu am fost un proiectant, și mulți dintre colegii mei proiectanți au această calitate – clarviziunea. Noi avem deprinderea de a judeca strategic, a calcula pașii pentru ani înainte. Anume de aceea eu întotdeauna m-am străduit să-mi formez viziunea viitorului, fie că este vorba despre planul pentru un an, doi sau zece. Și anume această clarviziune a fost busola acțiunilor mele. Spre exemplu, înțelegeam că întotdeauna va fi nevoie de tratarea apelor uzate de la instalațiile industriale. De aceea, știind ce este asta și fără a intra în contradicții sau conflicte de interese cu activitățile în care eram angajat în serviciul public, am creat societatea cooperatistă «Голубая волна». În baza tehnologiilor Institutului de Gospodărire a Apelor din Roven, am început să facem proiecte reale, foarte interesante. Și din această companie cooperatistă, care a adus primii bani din proiectare, a început deja să crească o afacere. Întreprinderile noastre cumpărau acele produse. Unul dintre primii clienți a fost uzina din Strășeni "Комплектхолодмаш". Apoi au mai fost și alte întreprinderi industriale, cu care am colaborat.
- Dar ați fost pionier în domeniul dat?
- Aici, la noi, printre companiile private - da! Desigur, sistemele de purificare erau deja implementate la întreprinderile industriale, dar tehnologia Roven era cea mai avansată.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1656
- Populația:
- 3012 locuitori
Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Carahasani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3012 oameni. Satul Carahasani a fost menționat documentar în anul 1656.
Comentarii
(0)