06 may 2024, 18:00 Moldovan reality views 1161
“Biscuiței” de la Blinken: Statele Unite ca sponsor principal al „consolidării capacității de a organiza alegeri prezidențiale”
06 may 2024, 18:00 Moldovan reality views 1161

“Biscuiței” de la Blinken: Statele Unite ca sponsor principal al „consolidării capacității de a organiza alegeri prezidențiale”

Miercuri, 29 mai, în vizită la Chișinău a sosit secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Avionul său a aterizat după amiază, însă chișinăuienii au simțit chiar de dimineață apropiata vizită a oaspetelui american: străzi blocate, ambuteiaje pe drumuri și cerul închis între orele 8:00 - 21:00. Au observat și lunetiștii pe acoperișul palatului prezidențial. Bine că nu au sudat gurile de canal și nu au conservat podurile caselor, ca în a.2011, în timpul vizitei lui John Biden, pe atunci vicepreședinte SUA.

În ajunul vizitei postul de radio “Vocea Americii” a anunțat că Blinken a mers în Europa de Est “ pe fondul îngrijorărilor cu privire la Ucraina, Moldova și Georgia”.

Ucraina, din cauza succeselor forțelor armate ale FR pe direcția Harkov. The Washington Post scrie că acum administrația Biden examinează două contramăsuri dure pentru a opri avansarea Rusiei în Ucraina. Prima: pedepsirea Chinei pentru că livrează Moscovei tehnologii-cheie. Americanii au descoperit că China a devenit cel mai mare furnizor a 50 de mărfuri cu dublă utilizare „de înaltă prioritate” pentru Federația Rusă. Conform datelor SUA, ponderea RPC în importurile rusești ale acestor bunuri a crescut de la 32% în a. 2021 la 89% în 2023. Anterior, Antony Blinken, care la finele lui aprilie zburase la Beijing pentru a convinge partea chineză să nu acorde “ajutor CMI rus”, declara pentru BBC că aceste mărfuri cu dublă utilizare “ajută Rusia în eforturile de urgență de a accelera producția de muniție, tancuri, vehicule blindate și rachete”.

A doua contramăsură, examinată de Washington: ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane cu rază scurtă de acțiune de către Forțele Armate ale Ucrainei pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. Mai mult, șeful Departamentului de Stat al SUA face lobby activ pentru această idee. Presa americană scrie că în timpul recentei vizite a lui Antony Blinken la Kiev “a auzit relatări directe despre succesele recente ale Rusiei în apropiere de Harkov și în alte locuri din estul țării. Ceea ce a auzit l-a alarmat așa de mult, că a cerut colegilor săi din administrație să revadă interzicerea atacurilor ucrainene de către artileria americană și rachetele cu rază scurtă de acțiune asupra Rusiei”.

După vizita la Chișinău, Antony Blinken a mers la Praga pentru a participa la întrevederea neformală a miniștrilor afacerilor externe a țărilor NATO, în vederea pregătirii summit-ului din iulie de la Washington. Conform datelor Reuters, la această întrevedere reprezentanții țărilor NATO au discutat despre permiterea Ucrainei să tragă cu arme occidentale asupra țintelor de pe teritoriul Federației Ruse.

Ideea e că “oficialii americani sunt îngrijorați de faptul, că Rusia adună trupe și echipamente pentru a ataca Harkov și alte orașe din estul Ucrainei, aproape de graniță. Artileria americană și rachetele cu rază scurtă de acțiune ar putea atinge aceste ținte cu evitarea loviturilor profunde în teritoriul rus. Pînă nu demult SUA limitau utilizarea lor pe teritoriul Ucrainei, și Forțele Armate ucrainene nu puteau ataca marile centre de logistică și de concentrare a trupelor rusești în străinătate. Dar asta s-a schimbat, deoarece alți membri NATO au făcut presiuni asupra lui Biden ca acesta să ”slăbească lesa”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele francez Macron, Republica Cehă, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Țările de Jos și Suedia s-au exprimat în favoarea ridicării interdicției de a lovi teritoriul Rusiei. Printre țările care deocamdată exclud ridicarea interdicției de a folosi armele transmise Kievului pentru nimicirea țintelor în FR este Italia, Spania, Belgia. Germania inițial a fost împotrivă, dar deja joi presa internațională scria, cu trimitere la o sursă informată, că Olaf Scholz, cancelarul RFG, și-a schimbat poziția și nu se mai opune ideii de a permite Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a ataca teritoriul Rusiei.

Marți, 28 mai, la Bruxelles s-a desfășurat întrevederea șefilor ministerelor de apărare din țările UE, și nu s-a ajuns la un consens în chestiunea dată. De aceea se presupune că în timpul vizitei sale de două zile în Cehia Antony Blinken va lucra activ cu partenerii europeni la subiectul ridicării restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale de către Forțele Armate ale Ucrainei și anularea unor „linii roșii”, care, așa cum a spus secretarul general al NATO Stoltenberg, „legau mîinile ucrainenilor”. ”Cum se vede, acesta este obiectivul-cheie al actualei vizite est-europene a șefului Departamentului de Stat al SUA. Blinken însuși, așa cum a raportat The New York Times în aceste zile, a spus că Washingtonul își va „adapta și ajusta poziția cu privire la această problemă.”.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1639
Populația:
15041 locuitori
Logo

Ialoveni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ialoveni. Amplasat în centrul republicii, în valea rîului Işnovăţ, oraşul Ialoveni este situat la o distanţă de 10 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15041 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu numele Cheile Işnovăţului, datează din anul 1436. Denumirea Ialoveni a localităţii a apărut mult mai tîrziu, fiind menţionată într-un document din 1639.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.