23 october 2023, 14:30 Moldovan reality views 3070
Valeriu Ostalep: „Este absurd că cineva îi privează pe moldoveni de identitate și limbă”
23 october 2023, 14:30 Moldovan reality views 3070

Valeriu Ostalep: „Este absurd că cineva îi privează pe moldoveni de identitate și limbă”

Situația este absurdă atunci cînd cineva îi privează pe moldoveni de identitatea lor, de dreptul de a-și numi limba maternă moldovenească, iar anume asta susține Uniunea Europeană, la care Moldova încă nu a aderat și care ea însăși poate dispărea în forma actuală în viitorul apropiat.

Această opinie a fost exprimată de politologul, analistul, directorul Institutului de Diplomație, Studii Politice și Probleme de Securitate, expertul în securitate, fostul viceministru al Afacerilor Externe Valeriu Ostalep în cadrul unei emisiuni, transmite Noi.md.

„Imaginați-vă că un locuitor al Moldovei, de exemplu, din nordul Moldovei, care, de exemplu, are 70 de ani, care s-a născut și a trăit toată viața în Moldova sovietică, a studiat limba moldovenească la școală, a vorbit limba moldovenească toată viața, urmărește știrile și află că președintele României negociază cu președintele Ucrainei că limba moldovenească nu mai există, și o femeie complet necunoscută de la oareecare Bruxelles, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, de un cu totul altă naționalitate, care habar nu are despre toate acestea, spune că aceasta este o veste bună”, a spus Valeriu Ostalep.

"Aș dori ca cetățenii noștri să înțeleagă toată absurditatea. Noi cunoaștem realitățile. Știm că sînt sate moldovenești în care 99% sînt moldoveni și își numesc limba moldovenească, cu tradiții moldovenești pe care ai noștri le iubesc atît de mult, diaspora vint și spune că vrem tradiție. În același timp, ei au plecat de aici și nu se știe ce fac acolo și ne dictează „Europa" de acolo. Acesta este deja un fel de Absurdistan", a subliniat politologul şi analistul.

"Oamenii locuiesc în sat și află din știri că cineva, președinții altor două țări, au decis că limba moldovenească nu mai există. Bine, aceasta este o chestiune internă a Ucrainei. Nu comentez deciziile lor interne. Acestea sînt problemele lor . Dar oamenii vor afla că și președintele Comisiei Europene susține acest lucru. Vă puteți imagina? Toți moldovenii înțeleg cum funcționează totul. Ea spune „vești bune”. Vești bune pentru cine? În ce context? Ce s-a schimbat pentru moldoveni în ultimii trei ani, cu excepția sărăcirii cu 50%, sau chiar 100%. Exporturile de mere în acest an sînt la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani. Și unde sînt aceste cîntece că „veți avea acces la o piata de 500 de milioane de oameni”? Am spus mult timp ca acesta este doar un slogan. Unde sînt acum toti acesti propagandisti?" se intreabă Valeriu Ostalep.

El a mai atras atenția asupra comportamentului României, care, discutînd cu Ucraina despre coridorul de cereale, a negociat și a promovat interesele acesteia, solicitînd refuzul Ucrainei de a folosi denumirea de „limba moldovenească” și recunoașterea limbii române ca limbă oficială.

„În acest caz se mai negociază. Se discută despre coridorul cerealelor și, în același timp, ceilalți colegi ai noștri, „frații strategici”, spun: „Nu, nu! Coridorul este un coridor, dar pînă nu îi numiți pe toți moldovenii așa cum vrem noi și eliminați acest nume, și doar apoi coridorul... Acesta este dincolo de orice limite, dar ne-am obișnuit deja cu toate acestea”, a spus analistul.

Afirmația că limba moldovenească nu a existat niciodată este neadevărată și este infirmată de numeroase documente istorice. Oricine poate vedea documente care datează din secolele XVII – XXI, în timp ce prima mențiune a limbii moldovenești datează din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească de la apariția etnonimului „moldoveni”.

Vă reamintim că informații bogate despre istoria Moldovei se găsesc pe site-ul moldovenii.md. Acolo, în secțiunea „Sîntem moldoveni”, există informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.