29 september 2023, 15:00 Moldovan reality views 2248
Sondaj: Patru partide ar intra în Parlament în cazul unor alegeri
29 september 2023, 15:00 Moldovan reality views 2248

Sondaj: Patru partide ar intra în Parlament în cazul unor alegeri

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru partide, arată datele unui sondaj prezentat de compania de cercetare sociologică IMAS. Din totalul celor chestionați, 6,7% nu ar vota, iar 15,5% nu știu sau nu au răspuns.

Din respondenții deciși, 39,1% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 30,1% ar vota cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Alți 9,5% din intervievați ar vota cu Partidul Politic Partidul Nostru, iar 5,3% – cu Partidul Politic Renaștere. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral de 5%, transmite IPN.

În așa situație, PAS se menține pe prima poziție, la o distanță consistentă față de BCS – 30,4% (din deciși) și 23,5% (din total). Și Partidul Politic Partidul Nostru cu o intenție care se confirmă deja de cîteva luni, odată cu campaniile derulate de Renato Usatîi. Dar vorbim și de o circulație a votanților rămași, cel puțin pe moment, fără opțiunea de a vota cu Partidul Șor. Cred că așa se explică și faptul că BCS nu mai continuă trendul descendent și primește și el o anumită porție de intenții de vot”, a declarat directorul general IMAS, Doru Petruți, într-o conferință de presă.

În cazul unor alegeri prezidențiale anticipate, în turul doi ar accede actuala președintă, Maia Sandu (27,8%), și fostul șef de stat, Igor Dodon (16%). Aceștia sînt urmați de către liderul PPPN, Renato Usatîi (6%), primarul Capitalei, Ion Ceban (6%), fostul premier Ion Chicu (5,9%), fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah (4,9%), și liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin (4,3%). Alți politicieni sînt sub pragul de 1%.

În ceea ce ține de relațiile externe, Doru Petruți a spus că nu sînt foarte mari schimbări, iar evoluțiile sînt lente. „Un pic ideea proeuropeană scade, unirea (cu România - n.r.) se menține pe acest tip de întrebare la 5%. 42% spun că și-ar dori mai degrabă o orientare echilibrată legată de politica vizavi de Rusia versus Occident”, a notat directorul IMAS.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, 54% din intervievați ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 29% ar vota contra, iar ceilalți nu ar participa, nu știu, nu au decis sau nu au răspuns.

Pentru aderarea la Uniunea Vamală ar vota 41%, iar 40% s-au pronunțat contra. Totodată, pentru unirea cu România 51 ar vota contra , iar 38% ar vota pentru .

Sondajul „Realitatea socio-politică și percepția mass media – septembrie 2023” a fost realizat la comanda companiei „Bright Communications” SRL (Grupul Realitatea). Datele au fost culese în perioada 2-24 septembrie 2023, pe un eșantion de 822 de respondenți. Marja de eroare a sondajului este de ±3,4%.

Source: noi.md

Keywords:

sondaj , partide , parlament , alegeri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
3116 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiovca și Ocnița. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ocnița și la 239 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3116 de oameni. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1431.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.