13 july 2022, 13:30 Moldovan reality views 2399
Noua viață a universităților
13 july 2022, 13:30 Moldovan reality views 2399

Noua viață a universităților

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat începutul reorganizării sistemului de învățămînt superior. Potrivit ideii ministerului, 5 universități de stat și 18 institute științifice vor fi absorbite de patru instituții mai mari – Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” și Academia de Studii Economice din Moldova. Ministerul explică reforma sistemului de învățămînt superior prin reducerea numărului de studenți și mijloace financiare limitate.

Necesitatea apăruse demult

În viitorul foarte apropiat, Ministerul Educației și Cercetării, așa cum a anunțat conducerea sa săptămîna trecută, intenționează să efectueze reorganizarea sistemului de învățămînt superior, subliniind o serie de măsuri: în primul rînd, să unească mediul universitar cu cel de cercetare, concentrînd atît resursele umane, cît și cele financiare; în al doilea rînd, să apropie cercetarea științifică de studenți prin integrarea institutele de cercetare în structura universităților; în al treilea rînd, să aloce resurse financiare suplimentare pentru sprijinirea procesului de modernizare a învățămîntului superior și a sectorului de cercetare.

Potrivit Ministerului Educației, necesitatea și argumentele acestei modernizări se cunosc încă din 2015. Atunci subiectul a fost discutat pe larg, dar acest proces a fost amînat. Potrivit ministrului Anatolie Topală, țara noastră nu mai poate amîna această modernizare, deoarece are o datorie față de tineri și se grăbește să le ofere un sistem universitar de înaltă calitate acasă.

”Astăzi avem prea puțini studenți și foarte multe universități, iar la nivel global are loc o orientare spre concentrarea resurselor, nu spre dispersarea lor. Danemarca, Țările de Jos, Franța și Statele Baltice sînt exemple de succes în implementarea unor astfel de procese de concentrare a resurselor. Competența noastră este prea dispersată. Sîntem o țară foarte mică pentru a pretinde că putem oferi studii calitative în baza aceluiași curriculum în 6-7 sau mai multe universități. Astăzi se observă o influență slabă a cercetării asupra procesului de învățămînt. O instituție de învățămînt superior modernă și inovatoare este definită prin două elemente-cheie și anume: predarea bazată pe cercetare și cercetarea bazată pe predare”, a explicat ministrul A. Topală la prezentarea reformei în cadrul unei conferințe de presă.

Ministerul promite beneficii drept urmare a reorganizării universităților și institutelor de cercetare. Potrivit lui Anatolie Topală, după reorganizare, în Republica Moldova vor exista universități mari, consolidate și competitive, cu infrastructură dezvoltată și modernă care va corespunde tendințelor globale. Potrivit Ministerului Educației: universitățile vor fi mai bine poziționate în clasamentele internaționale, vor deveni mai atractive, atît pentru studenții noștri, cît și pentru cei străini; mai multe fonduri vor fi direcționate către procesul educațional și cercetare, dar nu către administrare; va fi consolidat sistemul de cercetare, precum și relația dintre știință și educație; universitățile, la fel ca centre de învățămînt și de cercetare, vor acorda o atenție sporită transferului de cunoștințe și tehnologii, precum și cooperării cu mediul de afaceri, asigurînd astfel actualitatea cercetării pentru economie și societate.

Ministrul Educației a spus că sistemul de învățămînt este foarte important pentru țară, dar nu trebuie să uităm că ea trebuie să servească oamenilor. Dar pentru a servi cetățenilor, este necesară o reorganizare, care va aduce cu siguranță beneficii tuturor participanților săi – studenților, cadrelor didactice și angajaților institutelor științifice.

Ce vor cîștiga studenții, potrivit Ministerului Educației?: vor primi diplomă la o instituție de învățămînt superior de înaltă calificare, cunoscută la nivel național și internațional; vor avea mai multe oportunități de a alege cursurile și programele de învățămînt pentru dezvoltarea lor profesională; vor exista mai multe oportunități educaționale: laboratoare bine dotate cu tehnică modernă, cămine renovate, săli și terenuri de sport modernizate; absolvenții liceelor vor avea mai multe șanse în alegerea unei profesii și a unei instituții de învățămînt superior.

La rîndul lor, și cadrele didactice, după cum a menționat Ministerul Educației, vor fi în avantaj: vor deveni membri ai unei comunități academice de elită, cu un rating internațional mai mare, mai stabil, mai puternic, dar și mai bine plătit; vor avea acces mai liber la infrastructura de cercetare și la rezultatele științifice; vor primi mai multe resurse pentru îmbunătățirea și modernizarea programei școlare oferite și vor putea combina armonios activitatea pedagogică cu cea științifică.

Ministerului Educației dă asigurări că, în urma fuziunii cu universitățile, nu vor avea de pierdut nici angajații institutelor științifice. În primul rînd, vor primi un loc de muncă permanent, care nu va depinde doar de proiectele cîștigate sau implementate. În al doilea rînd, vor avea șanse mai mari de a avea acces la resurse financiare pentru cercetare, deoarece vor deveni parte a unei universități solide. În al treilea rînd, vor avea ocazia să interacționeze mai strîns cu studenții care au vocația pentru știință. Și, în al patrulea rînd, vor putea participa la luarea deciziilor cu privire la procesul de învățămînt în universități.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.