|
În Moldova a avut loc a X-a Expediție internațională de căutare
În Moldova a avut loc cea de-a X-a expediție internațională de căutare "Expedițiile Memoriei" (Вахта Памяти), la care au participat peste 40 de persoane: cercetași din țara noastră, Kazahstan, Rusia și Ucraina, relatează Noi.md.
Tabăra Internațională de căutare "Expedițiile Memoriei" a fost organizată de mișcarea de căutare din Moldova nu departe de capul de pod de la Șerpeni, unde au avut loc cele mai înverșunate bătălii cu mai bine de 70 de ani în urmă, iar fiecare centimetru de pămînt acolo a fost vărsat cu sînge. Pînă în prezent acolo există oseminte ale luptătorilor care nu și-au găsit odihna de veci. Cu prețul vieții lor, ei au apărat pămîntul de pe malul Nistrului, apropiind ziua mult așteptată a eliberării. Eroii-eliberatori care au murit în lupte se află în poziții de luptă, iar cercetașii se ocupă de căutarea mormintelor lor, lucrînd pe cîmpurile eliberate de recoltă.
A readuce din uitare numele eroilor, a îngropa cu demnitate și onoruri cenușa eliberatorilor, a reaminti celor vii cu ce preț a fost cîștigată fericirea pe pămîntul nostru - astfel de sarcini și-au stabilit participanții la tabăra internațională de căutare.
Moldova a fost reprezentată în Expediția internațională de căutare de către cercetașii detașamentului August și ai Clubului istorico-patriotic rus, iar în ajutor le-au venit colegii din Federația Rusă, Ucraina și Kazahstan.
După cum a relata conducătorul taberei de cercetare, Vasili Senkovski, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalul NTV-Moldova, în același timp, dacă cercetașii din Rusia și Ucraina sînt participanți tradiționali ai Expediției Internaționale de Căutare în Moldova, colegii lor din Kazahstan s-au alăturat taberei internaționale de căutare anul acesta pentru prima dată.
Activiștii detașamentului Maidan Zholy (Майдан жолы) din Kazahstan, conduși de comandantul Alexandr Shitov, au sosit în Moldova în locurile de glorie militară ale concetățenilor lor, inclusiv a rudelor care au luptat și și-au pierdut viața pe teritoriul Moldovei.
Potrivit lui Vasili Senkovski, Tabăra Internațională de căutare a fost înființată în locurile unde au avut loc bătălii înverșunate în 1944, iar pe dealurile locale există și în prezent morminte militare nedescoperite.
"În ultimii ani, studiul unor dealuri ne-a permis să găsim mai mult de zece morminte, mai ales individuale. Aceștia sînt oameni care au murit în luptă, așa cum i-a găsit moartea, acoperiți de pămînt. Nu au fost îngropați în mod special, se află în diferite poziții, împreună cu arme și obiecte personale. Există morminte de doi sau trei războinici. Cel mai mare mormînt a celor găsiți erau de 13 persoane", a spus conducătorul taberei de cercetași.În timpul expediției actuale, au fost găsite rămășițele unor soldați-eroi necunoscuți, precum și muniții din Marele Război Patriotic, inclusiv muniție de calibru mare. Obiectele explozive au fost distruse de geniștii Armatei Naționale a Republicii Moldova.
Trebuie menționat faptul că în acest an, cercetașii din Moldova, cu ajutorul colegilor din Kazahstan, au reușit să găsească rude și să readucă în patrie rămășițele sergentului Ivan Cerednic, care a murit eroic în timpul operațiunii Iași-Chișinău în august 1944. În cadrul primei lor vizite în Moldova, cercetașii detașamentului Maidan Zholy nu numai că au participat la operațiunile de căutare, dar au deschis și un semn memorial în onoarea fiilor curajoși ai Kazahstanului care au căzut pe teritoriul Moldovei.
Cercetașii din Moldova s-au învrednicit cu premii înalte din partea Ambasadei Republicii Kazahstan și echipei de căutare "Maidan Zholy".
Supă cum a remarcat unul dintre liderii cercetașilor din Republica Moldova, președintele Club Istorico-Patriotic rus, Alexei Petrovici, cercetașii din diferite țări, ca și cu 77 de ani în urmă, pe teritoriul R. Moldova, fără a face diferență între naționalități, umăr la umăr fac o mare cauză comună - apără istoria și memoria eroică a strămoșilor lor.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
- Важные цитаты нейролингвиста о работе человеческого мозга
- Положите чеснок в рот и держите в течение 30 минут. Результаты невероятны!
- Вечнозеленая и съедобная Магония Падуболистная
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 1042 locuitori
Antoneşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leca și Antoneşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1042 de oameni. Satul Antonești a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.
Comments
(0)