|
Recomandări în ajun de sărbătorile de iarnă
Magazinele și piețele s-au umplut de mărfuri pentru sărbătorile de iarnă. Este perioada în care oamenii sînt dispuși să cheltuie cu mai puțină vigilență, pentru a le aduce bucurii celor dragi și a trăi din plin clipele feerice ale Crăciunului.
Specialiștii atenționează însă că pe piață pot să apară produse necalitative și chiar periculoase pentru sănătate. De aceea, au făcut o serie de recomandări, pentru ca toate cumpărăturile să aibă loc în condiții de maximă siguranță.
Președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, Sergiu Lelic, a prezentat principalele detalii, asupra cărora oamenii trebuie să atragă în primul rînd atenția, atunci cînd cumpără decoruri pentru sărbătorile de iarnă, transmite ntv.md.
Serhei Lelic, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor: „Vedem că sînt produse dubioase, care se deschid cu o singură atingere. Deci, cu siguranță, se poate de spus că este un produs periculos și nu trebuie să fie achiziționat de către consumatorul final. Mai ales cînd avem astfel de fire subțiri și tot felul de conexiuni suplimentare, ceea ce nu se admite categoric de legislația moldovenească".
Cînd vine vorba de elementul principal al decorului de Crăciun - bradul, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, Sergiu Lelic, recomandă modele simple.
Serhei Lelic, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor: „În cazul dat, vedem un pom care este împodobit într-o manieră frumoasă, la prima vedere. Totodată, și periculoasă, după mine. Este aplicată o spumă sau o soluție care este ușor de a fi înlăturată. Cu toate că emană careva praf și este ușor incendiară sau poate fi înghițită, de ce nu, de copii sau manipulată necorespunzător. Consider că trebuie să fim atenți. Or, simplitatea, cîteodată, este mai ok decît aglomerația".
Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, i-a atenționat pe oameni să nu piardă vigilența la utilizarea dispozitivelor electrice în timpul sărbătorilor de iarnă.
Liliana Pușcașu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: „Să nu fie folosite ghirlande și luminițe neautorizate. Important ca luminițele să fie deconectate din priză, pe parcursul nopții, și cel mai important - să nu lăsăm copiii nesupravegheați, în special minorii, care sînt mici, în preajma acestor pomi de Crăciun. Totodată, este indicat ca pomii de Crăciun să nu fie în preajma surselor de aprindere, surselor de încălzire, a sobelor de încălzit, pentru a evita producerea incendiilor. În situația cazurilor de risc, oamenii sînt îndemnați să apeleze Serviciul 112".
Persoanele care comercializează mărfuri ce nu corespund standardelor de calitate și de securitate riscă amenzi de pînă la 20 mii de lei.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1774
- Populația:
- 5447 locuitori
Hîrbovăţ este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Hîrbovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 5447 de oameni. Satul Hîrbovăț este menționat documentar în anul 1764.
Comments
(0)