27 june 2012, 16:02 Moldovan reality views 2643
27 june 2012, 16:02 Moldovan reality views 2643

Secretarul General al OSCE şi-a exprimat optimismul în legătură cu negocierile pentru reglementarea transnistreană

Lamberto Zannier, Secretarul General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care conduce OSCE din iunie 2011, şi-a exprimat optimismul în legătură cu atmosfera negocierilor şi paşii întreprinşi în direcţia reglementării transnistrene.

„Eu văd coincidenţa optimistă a elementelor, care în general şi în ansamblu sînt suficient de pozitive”, - a comunicat Zannier pentru RIA Novosti în culoarele Conferinţei

OSCE „Zilele Securităţii” (Security Days), care pentru prima dată a avut loc la Viena.
Potrivit spuselor lui, anul trecut după o pauză de şase ani au fost reluate negocierile oficiale între Moldova şi autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană.

„Au avut loc două întîlniri, în cadrul cărora părţile au început să discute despre reluarea comunicaţiilor feroviare, deschiderea podurilor, altă revenire la contacte”, - a spus Zannier.

„Deocamdată n-am ajuns la mari decizii, dar noi vedem mecanismul, care începe să funcţioneze din nou. Şi există atitudinea pozitivă a ambelor părţi faţă de încercările mişcării pe calea progresului. Desigur, pentru aceasta va fi nevoie de încă mult timp, dar aici noi vedem ingredientele pentru ceea ce poate cu timpul să se transforme într-o decizie stabilă”, - a spus diplomatul italian.

În comparaţie cu situaţia din jurul conflictului Nagornîi Karabah, care a inspirat „grijă sporită” OSCE, Zannier a menţionat că în privinţa Transnistriei el este „mai optimist”.

Schimbarea puterii în autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, unde în decembrie 2011 fostul  speaker al Parlamentului Evghenii Şevciuk l-a substituit în postul de Preşedinte pe liderul de mai mulţi ani al republicii, Igor Smirnov, de asemenea, în opinia lui Zannier, a influenţa pozitiv asupra atmosferei negocierilor.

„Zilele Securităţii” constituie un nou forum deschis, la care reprezentanţii OSCE şi ai statelor-membre ale acestei organizaţii internaţionale examinează problemele securităţii cu reprezentanţii comunităţii de experţi cu participarea jurnaliştilor şi persoanelor publice. Marţi tot aici a fost deschisă tradiţionala Conferinţă internaţională anuală pentru elucidarea problemelor în domeniul securităţii.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
273 locuitori

Pietrosul Nou este un sat din cadrul comunei Făleştii Noi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Pietrosul Nou a fost înființat în anul 1921.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.