Secretarul General al OSCE şi-a exprimat optimismul în legătură cu negocierile pentru reglementarea transnistreană
Lamberto Zannier, Secretarul General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care conduce OSCE din iunie 2011, şi-a exprimat optimismul în legătură cu atmosfera negocierilor şi paşii întreprinşi în direcţia reglementării transnistrene.
„Eu văd coincidenţa optimistă a elementelor, care în general şi în ansamblu sînt suficient de pozitive”, - a comunicat Zannier pentru RIA Novosti în culoarele Conferinţei
OSCE „Zilele Securităţii” (Security Days), care pentru prima dată a avut loc la Viena.
Potrivit spuselor lui, anul trecut după o pauză de şase ani au fost reluate negocierile oficiale între Moldova şi autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană.
„Au avut loc două întîlniri, în cadrul cărora părţile au început să discute despre reluarea comunicaţiilor feroviare, deschiderea podurilor, altă revenire la contacte”, - a spus Zannier.
„Deocamdată n-am ajuns la mari decizii, dar noi vedem mecanismul, care începe să funcţioneze din nou. Şi există atitudinea pozitivă a ambelor părţi faţă de încercările mişcării pe calea progresului. Desigur, pentru aceasta va fi nevoie de încă mult timp, dar aici noi vedem ingredientele pentru ceea ce poate cu timpul să se transforme într-o decizie stabilă”, - a spus diplomatul italian.
În comparaţie cu situaţia din jurul conflictului Nagornîi Karabah, care a inspirat „grijă sporită” OSCE, Zannier a menţionat că în privinţa Transnistriei el este „mai optimist”.
Schimbarea puterii în autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, unde în decembrie 2011 fostul speaker al Parlamentului Evghenii Şevciuk l-a substituit în postul de Preşedinte pe liderul de mai mulţi ani al republicii, Igor Smirnov, de asemenea, în opinia lui Zannier, a influenţa pozitiv asupra atmosferei negocierilor.
„Zilele Securităţii” constituie un nou forum deschis, la care reprezentanţii OSCE şi ai statelor-membre ale acestei organizaţii internaţionale examinează problemele securităţii cu reprezentanţii comunităţii de experţi cu participarea jurnaliştilor şi persoanelor publice. Marţi tot aici a fost deschisă tradiţionala Conferinţă internaţională anuală pentru elucidarea problemelor în domeniul securităţii.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1803
- Populația:
- 988 locuitori
Haragîș este un sat şi comună din raionul Cantemir. Haragîș este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cantemir și la 116 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de locuitori. Satul Haragîș a fost menționat documentar în anul 1803.
Comments
(0)