Secretarul General al OSCE şi-a exprimat optimismul în legătură cu negocierile pentru reglementarea transnistreană
Lamberto Zannier, Secretarul General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care conduce OSCE din iunie 2011, şi-a exprimat optimismul în legătură cu atmosfera negocierilor şi paşii întreprinşi în direcţia reglementării transnistrene.
„Eu văd coincidenţa optimistă a elementelor, care în general şi în ansamblu sînt suficient de pozitive”, - a comunicat Zannier pentru RIA Novosti în culoarele Conferinţei
OSCE „Zilele Securităţii” (Security Days), care pentru prima dată a avut loc la Viena.
Potrivit spuselor lui, anul trecut după o pauză de şase ani au fost reluate negocierile oficiale între Moldova şi autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană.
„Au avut loc două întîlniri, în cadrul cărora părţile au început să discute despre reluarea comunicaţiilor feroviare, deschiderea podurilor, altă revenire la contacte”, - a spus Zannier.
„Deocamdată n-am ajuns la mari decizii, dar noi vedem mecanismul, care începe să funcţioneze din nou. Şi există atitudinea pozitivă a ambelor părţi faţă de încercările mişcării pe calea progresului. Desigur, pentru aceasta va fi nevoie de încă mult timp, dar aici noi vedem ingredientele pentru ceea ce poate cu timpul să se transforme într-o decizie stabilă”, - a spus diplomatul italian.
În comparaţie cu situaţia din jurul conflictului Nagornîi Karabah, care a inspirat „grijă sporită” OSCE, Zannier a menţionat că în privinţa Transnistriei el este „mai optimist”.
Schimbarea puterii în autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, unde în decembrie 2011 fostul speaker al Parlamentului Evghenii Şevciuk l-a substituit în postul de Preşedinte pe liderul de mai mulţi ani al republicii, Igor Smirnov, de asemenea, în opinia lui Zannier, a influenţa pozitiv asupra atmosferei negocierilor.
„Zilele Securităţii” constituie un nou forum deschis, la care reprezentanţii OSCE şi ai statelor-membre ale acestei organizaţii internaţionale examinează problemele securităţii cu reprezentanţii comunităţii de experţi cu participarea jurnaliştilor şi persoanelor publice. Marţi tot aici a fost deschisă tradiţionala Conferinţă internaţională anuală pentru elucidarea problemelor în domeniul securităţii.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1716
- Populația:
- 641 locuitori
Lipceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Lipceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat în valea rîului Ciorna, la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 641 oameni. Pentru prima dată satul Lipceni este menționat într-un document din anul 1716.
Comentarii
(0)