19 june 2012, 15:40 Moldovan reality views 5390
19 june 2012, 15:40 Moldovan reality views 5390

În Moldova ar putea fi anulată predarea cursului de „Istorie a românilor”

Asociaţia istoricilor şi politologilor „Pro-Moldova” a atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia Ministerului Educaţiei şi, prin urmare a Guvernului, cu privire la reintroducerea în şcoli a obiectului „Istoria românilor”. Potrivit directorului executiv al Asociaţiei, Sergiu Nazaria, obiectul istoriei predat actualmente în şcoli este antistatal, anti-moldovenesc şi anti-european.

Potrivit avocatului Asociaţiei, Roman Aronov, atunci cînd a adoptat decizia, Ministerul Educaţiei a încălcat Legea privind actele normative ale Guvernului şi alte autorităţi publice locale, precum şi Legea privind transparenţa în procesul decizional. În acest sens, „Pro-Moldova” solicită anularea ordinului, precum şi introducerea, din 1 septembrie, a două manuale de istorie.

„Noi nu sîntem împotriva predării istoriei românilor în şcoli, dar schimbarea puterii este permanentă. De fiecare dată o să schimbăm denumirea obiectului?”, a menţionat directorul „Pro-Moldova”. Astfel, Sergiu Nazaria propune ca în şcoli să fie predat obiectul istoriei după principiul istoriei integrate, iar elevii să dispună de două manuale, unul de concepţie românească, iar altul de concepţie „statalistă”.

Decizia privind predarea „Istoriei românilor” în şcoli a fost luata de Ministerul Educaţiei pe 7 martie curent, în urma votului Grupului de lucru privind educaţia istorică în învaţămîntul preuniversitar din Republica Moldova.


Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
998 locuitori

Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.