19 iunie 2012, 15:40 Realitatea moldovenească views 5462
19 iunie 2012, 15:40 Realitatea moldovenească views 5462

În Moldova ar putea fi anulată predarea cursului de „Istorie a românilor”

Asociaţia istoricilor şi politologilor „Pro-Moldova” a atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia Ministerului Educaţiei şi, prin urmare a Guvernului, cu privire la reintroducerea în şcoli a obiectului „Istoria românilor”. Potrivit directorului executiv al Asociaţiei, Sergiu Nazaria, obiectul istoriei predat actualmente în şcoli este antistatal, anti-moldovenesc şi anti-european.

Potrivit avocatului Asociaţiei, Roman Aronov, atunci cînd a adoptat decizia, Ministerul Educaţiei a încălcat Legea privind actele normative ale Guvernului şi alte autorităţi publice locale, precum şi Legea privind transparenţa în procesul decizional. În acest sens, „Pro-Moldova” solicită anularea ordinului, precum şi introducerea, din 1 septembrie, a două manuale de istorie.

„Noi nu sîntem împotriva predării istoriei românilor în şcoli, dar schimbarea puterii este permanentă. De fiecare dată o să schimbăm denumirea obiectului?”, a menţionat directorul „Pro-Moldova”. Astfel, Sergiu Nazaria propune ca în şcoli să fie predat obiectul istoriei după principiul istoriei integrate, iar elevii să dispună de două manuale, unul de concepţie românească, iar altul de concepţie „statalistă”.

Decizia privind predarea „Istoriei românilor” în şcoli a fost luata de Ministerul Educaţiei pe 7 martie curent, în urma votului Grupului de lucru privind educaţia istorică în învaţămîntul preuniversitar din Republica Moldova.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1874
Populația:
124 locuitori

Lipovanca este un sat din cadrul comunei Bilicenii Noi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Sîngerei și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 124 de oameni. Satul Lipovanca a fost menționat documentar în anul 1874.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.