Aproximativ 70% dintre moldoveni vor păstrarea în Constituție a sintagmei ”limba moldovenească”, iar 58% sînt pentru ca disciplina studiată în școli să fie ISTORIA
58% dintre cetățenii Moldovei susțin ca în Constituție ar trebui să rămînă termenul de „limba moldovenească”, iar 21 la sută cred că în Legea Supremă trebuie să figureze sintagma „limba română”. 11 la sută dintre respondenți au găsit varianta de mijloc, pronunțîndu-se pentru „limba moldovenească (română)”. Acestea sînt datele prezentate într-un sondaj IMAS, făcut public pe site-ul politik.md.
În același timp 51 la sută dintre moldoveni consideră că limba moldovenească este o limbă separată de cea română, 41% cred că limba moldovenească este la fel ca limba română.
58% de moldoveni sînt pentru ”Istoria” drept denumire a disciplinii pe care copiii o studiază în școli. 20 la sută spun că denumirea nu prea contează, în timp ce doar 14% se pronunță pentru ”Istoria Românilor”.
81% din respondenți au declarat că sînt foarte mîndri, mîndri și destul de mîndri că sînt cetățeni ai Republicii Moldova.
Sondajul realizat de IMAS, numit și Barometrul de Opinie Reintegrat, a fost realizat pe ambele maluri ale Nistrului, în perioada 10-24 aprilie 2012. Marja de eroare este de +/-3%.
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1889
- Populația:
- 16606 locuitori
Drochia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Drochia. Amplasat în nordul republicii, oraşul Drochia este situat la o distanţă de 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 16 606 de locuitori. Înfiinţarea gării Drochia, în 1889, pe traseul de cale ferată Bălți-Ocnița, a stat la originea dezvoltării oraşului Drochia. Se consideră că numele oraşului provine de la pasărea dropie, care era anterior larg răspîndită în regiune.
Comments
(1)