Aproximativ 70% dintre moldoveni vor păstrarea în Constituție a sintagmei ”limba moldovenească”, iar 58% sînt pentru ca disciplina studiată în școli să fie ISTORIA
58% dintre cetățenii Moldovei susțin ca în Constituție ar trebui să rămînă termenul de „limba moldovenească”, iar 21 la sută cred că în Legea Supremă trebuie să figureze sintagma „limba română”. 11 la sută dintre respondenți au găsit varianta de mijloc, pronunțîndu-se pentru „limba moldovenească (română)”. Acestea sînt datele prezentate într-un sondaj IMAS, făcut public pe site-ul politik.md.
În același timp 51 la sută dintre moldoveni consideră că limba moldovenească este o limbă separată de cea română, 41% cred că limba moldovenească este la fel ca limba română.
58% de moldoveni sînt pentru ”Istoria” drept denumire a disciplinii pe care copiii o studiază în școli. 20 la sută spun că denumirea nu prea contează, în timp ce doar 14% se pronunță pentru ”Istoria Românilor”.
81% din respondenți au declarat că sînt foarte mîndri, mîndri și destul de mîndri că sînt cetățeni ai Republicii Moldova.
Sondajul realizat de IMAS, numit și Barometrul de Opinie Reintegrat, a fost realizat pe ambele maluri ale Nistrului, în perioada 10-24 aprilie 2012. Marja de eroare este de +/-3%.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1122 locuitori
Hancăuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hancăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 26 km de oraşul Edineţ, la 47 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 228 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1122 de oameni. Prima atestare documentară a așezării datează din anul 1429, cînd domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun dăruia lui Radu grămătic satul Ivancăuți (denumirea veche a satului Hancăuți.)
Comentarii
(1)