|
Andrei Țăranu: „România trebuie să își recunoască greșelile în Republica Moldova”
Andrei Țăranu, pro-decan la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, a declarat că, după ce referendumul din Republica Moldova a arătat o divizare a societății în republică, România ar trebui să recunoască faptul că peste Prut „un sfert dintre moldoveni au cetățenie română, dar, paradoxal, o parte semnificativă dintre ei nu se simt români”.
„Trebuie să recunoaștem acest lucru [diferența de identități]”, a declarat doctorul în științe politice, adăugând că ”Republica Moldova este un spațiu multietnic, multicultural, complet diferit de România, și acest lucru trebuie să-l conștientizăm” atunci cînd elaborăm politici în direcția Republicii Moldova.
Țăranu este convins că România, încă regală, a făcut greșeli inacceptabile în Basarabia, hotărînd să extragă pur și simplu resursele din noile teritorii.
„Basarabia nu a fost sprijinită de regimul de la București prin investiții, de unde și lacunele de dezvoltare vizibile astăzi. Acesta este motivul pentru care mulți moldoveni s-au supărat rapid pe România pentru că au fost tratați ca o colonie. La acea vreme, investițiile în Republica Moldova erau puține pentru că nu exista un tratat cu Rusia, era un teritoriu care putea fi pierdut în orice moment. Astfel, în afară de calea ferată Iași-Chișinău, care a fost construită la acea vreme, nu s-a făcut aproape nimic, spre rușinea statului român, a regatului român de atunci”, a spus el.
Analistul politic a adăugat că Bucureștiul s-a temut întotdeauna de Rusia, dar astăzi trebuie să recunoască greșelile pe care le-a făcut peste Prut.
Vă reamintim că informații ample despre istoria Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md. Acolo, în secțiunea „Noi, moldovenii”, există și informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1433
- Populația:
- 2472 locuitori
Balasineşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul este situat pe valea rîului Vilia, la 15 km de staţia calea ferată Lipcani, la 18 km sud-vest de oraşul Briceni, la 38 km de oraşul Edineţ şi la 235 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2472 de oameni. Prima atestare documentară a satului Balasineşti din ţinutul Hotin datează din octombrie 1433.
Comentarii
(0)