21 october 2017, 11:20 Moldovan reality views 5214
Plata pentru călătorie: de la bilet la card
21 october 2017, 11:20 Moldovan reality views 5214

Plata pentru călătorie: de la bilet la card

Consiliul municipal Chișinău a reluat procesul de trecere la achitarea prin virament a plății pentru călătoria în autobuze și troleibuze.

Sistemul existent de achitare și control al călătoriilor este depășit și are multe neajunsuri. Utilizarea biletelor de hîrtie nu oferă posibilitatea de a controla numărul de pasageri și volumul banilor aflați în circulație, deoarece nimeni nu știe exact ce prejudiciu aduc taxatorii și șoferii. Totuși, sînt și dintre cei care consideră că acest sistem va fi greu de implementat în Chișinău.

Fără termen de prescripție

Despre trecerea la sistemul electronic în transportul public se vorbea și acum trei ani. Însă atunci Consiliul municipal a amînat de cîteva ori proiectul pregătit de Primărie, menționînd că este întocmit incorect din punct de vedere juridic.

Proiectul a fost elaborat de compania israeliană ROM Transportation Engineering Ltd, în cadrul strategiei de transport. Asistența financiară a fost oferită de Banca Mondială și BERD. Potrivit documentului, se prevedea introducerea cardurilor, ce permitea utilizarea tuturor tipurilor de transport public. Din momentul validării acesteia, pasagerul putea trece gratuit, timp de o oră, pe o altă rută. Însă proiectul prevedea majorarea tarifului. Trecerea de la actualul sistem de plată la cel electronic trebuia efectuată timp de șase luni. Însă implementarea acestui proiect a fost amînată pe un termen nedeterminat.

Fostul consilier municipal al capitalei din partea Partidului Comuniștilor Victor Gurău se plînge pe întîrzierea trecerii la achitarea prin virament a plății pentru călătoria în transportul public:

- Trebuia să renunțăm la plata în numerar încă în 2014, cînd a fost aprobată, la insistența mea, Strategia dezvoltării sistemului de transport în municipiul Chișinău. Iar sistemul electronic face parte din acea strategie, care a impulsionat dezvoltarea transportului municipal. Din păcate, pe atunci, în Consiliul municipal nu era o majoritate necesară pentru aprobarea Regulamentului privind introducerea biletelor electronice și sistemul electronic de plată a călătoriei în transportul public și nu doar. Era vorba că plata electronică este necesară pentru toate tipurile de transport din municipiul Chișinău, inclusiv de taxi.

În prezent aceasta este o decizie întîrziată, pentru că s-au pierdut trei ani. În sistemul transportului domină stagnarea și haosul. Deocamdată se discută ideea achitării electronice pentru călătorie, iar în scurt timp, sînt sigur că va începe „împărțirea pateurilor". Deja se simte că unii consilieri municipali îi promovează pe unii parteneri potențiali ai autorităților municipale. Dar este evident că cei de la conducerea Regiei Transport Electric și a Parcului de Autobuze nu au posibilitatea de a gestiona calitativ procesul de achitare electronică. Se pare că va trebui să încheie un acord cu un partener IT, care nu doar va asigura furnizarea aplicațiilor, dar și va gestiona sistemul.

Va fi abordat și subiectul privind cota de participare a autorităților municipale și a structurilor private, care trebuia să fie selectate pentru prestarea acestor servicii. Trebuie elaborat un studiu de fezabilitate, caietul de sarcini, anunțat un tender și selectat un partener. Aplicația și echipamentul nu sînt scumpe. Totul depinde de scopurile puse și sarcinile strategice la aprobarea dezvoltării transportului. De asemenea, trebuie examinat subiectul privind parteneriatul public-privat, în care agentul economic, selectat în bază de concurs, își va asuma cheltuielile de instalare a echipamentului pe unitatea de transport.

Continuarea aici.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , taxa , transport

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
601 locuitori

Făgădău este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 601 locuitori. Satul Făgădău a fost menționat documentar în anul 1906.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.