21 july 2016, 09:30 Moldovan reality views 6547
Proprietarii locuințelor în condominiu, obligați să devină membri ai Asociațiilor de locatari
21 july 2016, 09:30 Moldovan reality views 6547

Proprietarii locuințelor în condominiu, obligați să devină membri ai Asociațiilor de locatari

Persoanele care procură locuinţe (încăperi) în condominiu, după înfiinţarea asociaţiei de coproprietari, devin membri ai acesteia imediat după dobîndirea de către ei a dreptului de proprietate asupra locuinţei.

 Curtea Constituțională a recunoscut drept constituțională această prevedere a Legii Condominiului Fondului Locativ, respingînd excepția de neconstituționalitate ridicată de avocatul unui locatar care a fost inclus în asociația de locatari fără să fie consultat. Astfel, acesta pretindea că i-a fost încălcat dreptul la libera asociere, prevăzut de Constituție.

Potrivit Curții Constituționale, asociația de coproprietari se înființează pentru „întreținerea, exploatarea și reparația locuințelor sau încăperilor ce le aparțin și a proprietății comune prin condominiu pentru asigurarea membrilor asociației cu servicii comunale și alte servicii pentru reprezentarea și apărarea intereselor acestora". Totodată, proprietatea comună în condominiu include toate părțile proprietății aflate în folosință comună.

„Astfel, în cazul unui imobil cu mai multe locuințe, proprietarii de locuințe individuale dețin inclusiv un drept de coproprietate comună și forțată asupra spațiilor cu altă destinație decît cea locativă. Prin urmare, Curtea subliniază că calitatea de membru în această asociație este inerent legată de calitatea de proprietar asupra locuinței", se arată în hotărîrea CC.

Reieșind din acestea, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate și a recunoscut constituțional alineatul din Legea Condominiului în Fondul Locativ care prevede obligația de a deveni membru al asociației de locatari odată cu intrarea în posesia locuinței.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de avocatul unui proprietar inclus în asociația de locatari în lipsa sa, acesta fiind plecat din țară. Nemulțumit, proprietarul a acționat în judecată Asociația, în timpul procesului de judecare, a pretins că Legea este în dezacord cu Constituția și s-a adresat Curții Constituționale.

Realitatea.md precizează că „condominiul" reprezintă un complex unic de bunuri imobiliare, ce include terenul în hotarele stabilite şi blocurile (blocul) de locuinţe, alte obiecte imobiliare amplasate pe acesta, în care o parte, constituind locuinţele, încăperile cu altă destinaţie decît aceea de locuinţă, se află în proprietate privată, de stat sau municipală, iar restul este proprietate comună indiviză.

Source: www.realitatea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2277 locuitori

Săiţi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Săiţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2277 de oameni. Satul Săiți a fost menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.