|
Proprietarii locuințelor în condominiu, obligați să devină membri ai Asociațiilor de locatari
Persoanele care procură locuinţe (încăperi) în condominiu, după înfiinţarea asociaţiei de coproprietari, devin membri ai acesteia imediat după dobîndirea de către ei a dreptului de proprietate asupra locuinţei.
Curtea Constituțională a recunoscut drept constituțională această prevedere a Legii Condominiului Fondului Locativ, respingînd excepția de neconstituționalitate ridicată de avocatul unui locatar care a fost inclus în asociația de locatari fără să fie consultat. Astfel, acesta pretindea că i-a fost încălcat dreptul la libera asociere, prevăzut de Constituție.
Potrivit Curții Constituționale, asociația de coproprietari se înființează pentru „întreținerea, exploatarea și reparația locuințelor sau încăperilor ce le aparțin și a proprietății comune prin condominiu pentru asigurarea membrilor asociației cu servicii comunale și alte servicii pentru reprezentarea și apărarea intereselor acestora". Totodată, proprietatea comună în condominiu include toate părțile proprietății aflate în folosință comună.
„Astfel, în cazul unui imobil cu mai multe locuințe, proprietarii de locuințe individuale dețin inclusiv un drept de coproprietate comună și forțată asupra spațiilor cu altă destinație decît cea locativă. Prin urmare, Curtea subliniază că calitatea de membru în această asociație este inerent legată de calitatea de proprietar asupra locuinței", se arată în hotărîrea CC.
Reieșind din acestea, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate și a recunoscut constituțional alineatul din Legea Condominiului în Fondul Locativ care prevede obligația de a deveni membru al asociației de locatari odată cu intrarea în posesia locuinței.
Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de avocatul unui proprietar inclus în asociația de locatari în lipsa sa, acesta fiind plecat din țară. Nemulțumit, proprietarul a acționat în judecată Asociația, în timpul procesului de judecare, a pretins că Legea este în dezacord cu Constituția și s-a adresat Curții Constituționale.
Realitatea.md precizează că „condominiul" reprezintă un complex unic de bunuri imobiliare, ce include terenul în hotarele stabilite şi blocurile (blocul) de locuinţe, alte obiecte imobiliare amplasate pe acesta, în care o parte, constituind locuinţele, încăperile cu altă destinaţie decît aceea de locuinţă, se află în proprietate privată, de stat sau municipală, iar restul este proprietate comună indiviză.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1618
- Populația:
- 1155 locuitori
Dolna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Dolna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Dolna a fost menționat documentar în anul 1618.
Comentarii
(0)