13 may 2016, 17:00 Moldovan reality views 5177
Noi oportunităţi de dezvoltare a industriei alimentare din Moldova
13 may 2016, 17:00 Moldovan reality views 5177

Noi oportunităţi de dezvoltare a industriei alimentare din Moldova

Studenţii de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) elaborează produse noi din lapte şi carne în cadrul Centrului Ştiinţific de transfer tehnologic. Deocamdată, acestea sunt savurate de studenţi, care sunt nerăbdători să simtă rezultatele. Chiar dacă este singura platformă ştiinţifică din regiune, laboratorul este utilizat doar în proporţie de 20 la sută din capacitate.

Mihai Lucinschi este student în anul patru la UTM. Tânărul vine regulat la orele de laborator şi urmăreşte cu atenţie procesul tehnologic.

După doar câteva încercări, Ana Antohiev a învăţat să producă iaurt în mai puţin de două ore.

Chiar dacă pe alocuri întâmpină dificultăţi, viitorii ingineri aşteaptă cu nerăbdare lecţiile de laborator, unde îşi pot pune în practică ideile inovatoare. Acum, ei lucrează la elaborarea unui nou produs.

În timpul orelor, studenţii nu doar procesează, dar şi testează produsele pe care le obţin.

În laborator pot fi prelucrate zilnic minimum o tonă de lapte, însă doar 20 la sută din capacitatea centrului este utilizată în prezent. Laboratorul este dotat cu utilaj de ultimă performanţă, care este întreţinut cu ajutorul studenţilor.

„Toată deservirea se face cu ajutorul studenţilor. Noi nu avem personal special pentru a menţine aceste platforme tehnologice pentru pregătire. În ceea ce priveşte menţinerea stării sanitare, se face tot cu studenţii, doar că procurăm detergenţii", afirmă Boris Caragulea, directorul Centrului ştiinţific.

Laboratorul a fost inaugurat cu sprijinul Guvernului şi al Uniunii Europene în anul 2011. Întreg proiectul a costat 600 de mii de euro.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
2050 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Tîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km de stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni. Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, cu denumirea Truineva.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.