30 march 2016, 16:30 Moldovan reality views 5363
Ce trebuie să facă fermierii pentru a obține autorizații de import al motorinei
30 march 2016, 16:30 Moldovan reality views 5363

Ce trebuie să facă fermierii pentru a obține autorizații de import al motorinei

Producătorii agricoli înregistrați ca persoane juridice, începînd cu 1 aprilie, pot depune la ANRE cereri pentru acordarea autorizațiilor de import al motorinei pentru necesități proprii.

Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care a menționat că dreptul producătorilor agricoli la importurile de motorină pentru consum propriu în baza autorizațiilor de import eliberate de ANRE este stabilit de noile modificări la Legea privind piața produselor petroliere, care intră în vigoare la 1 aprilie 2016.

Autorizaţia de import al motorinei se eliberează de către ANRE, la cererea scrisă a producătorului agricol, conform modelului din anexa la legea sus-menționată. Cererea va fi însoţită de următoarele documente: copia certificatului de înregistrare de stat al producătorului agricol, copii ale documentelor ce atestă forma de deţinere a terenurilor agricole (proprietate sau arendă), copii ale documentelor care atestă forma de deţinere a depozitelor de păstrare a motorinei (proprietate, locaţiune etc.), certificatul de conformitate pentru depozitele de păstrare a motorinei, copii ale documentelor care atestă forma de deţinere a tehnicii agricole care consumă motorină (proprietate, leasing etc.).

În termen de 15 zile de la înregistrarea cererii, ANRE va elibera autorizaţia de import al motorinei, dacă producătorul agricol întrunește cerințele sus-menționate.

În autorizaţia de import al motorinei, ANRE va stabili cantitatea motorinei ce poate fi importată în funcţie de suprafaţa terenurilor agricole deţinute de către producătorul agricol şi de normele de consum al motorinei pe un hectar de teren agricol. Potrivit ordinului Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare din 01 martie 2016, norma de consum al motorinei pentru un hectar de teren agricol pentru un ciclu tehnologic constituie 110,96 litri.

ANRE este în drept să retragă autorizaţia de import al motorinei în cazurile în care producătorul agricol a comis în mod repetat încălcări ale regimului mărfurilor accizate conform Codului fiscal al Republicii Moldova și/sau a utilizat motorina importată în alte scopuri decît pentru consum propriu. O nouă autorizație de import al motorinei va putea fi obținută după 24 de luni de la data retragerii autorizației.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de import al motorinei se achită anual în cuantum de 200 de lei și se varsă integral în bugetul de stat.

Informații suplimentare despre procedura de acordarea autorizaţiei de import al motorinei pot fi găsite pe pagina web oficială a ANRE: www.anre.md, secțiunea Piața produselor petroliere.

Source: www.noi.md

Keywords:

fermieri , combustibil , import

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1181 locuitori

Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.