|
Zeci de companii moldovenești pot exporta fructe în Federația Rusă
Serviciul federal veterinar şi fito-sanitar al Rusiei a anunţat că a autorizat importul de fructe din ţara noastră pentru aproximativ 50 de companii. Decizia a fost luată după ce controalele au demonstrat că producţia din Moldova corespunde standardelor de calitate.
Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din ţara noastră urmează să supravegheze exporturile de fructe, pentru a nu admite exporturi de produse necalitative. Exporturile pot începe din 21 septembrie. Autorizarea vizează mere, pere, gutui, caise nectarine, cireşe, vişine şi prune.
"Deocamdată oficial nu am primit nimic. Urmează să fim informați pe căile oficiale. Fiecare exportator care se conformă cerințelor fitosanitare ar trebui să exporte produsele din Republica Moldova. Nu putem să facem o delimitare a exportatorilor din Moldova și a celor din autonomia găgăuză. Nu cunoaștem care a fost metoda de selectare a companiilor", a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sula.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe din Moldova, Iurie Fală, a afirmat că firmele din asociaţie sunt permanent gata să reia exportul.
El s-a declarat totuşi surprins să afle că unele companii care au făcut investiţii substanţiale în sporirarea calităţii nu au fost incluse în lista Rosselhoznadzor. "Nu înţelegem criteriile după care au fost selectate companiile şi acest lucru poate lăsa loc pentru acţiuni de corupţie".
Iurie Fală a spus că ridicarea restricţiilor va înviora exportul de fricte, dar în acest an se aşteaptă "o roadă mai mică din motive obiective, economice şi climatice".
La rândul său, directorul interimar alAgenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Grigore Procescu, a relatat că instituţia a depus eforturi pentru a spori calitatea frcutelor şi legumelor moldoveneşti, cerând de la fermieri să informeze despre agenţii chimici cu care tratează plantele.
Şi liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi a comentat pe o reţea de socializare decizia Rosselhoznadzor de a scoate embargoul.
"Felicit toţi producătorii de fructe cu acest eveniment pozitiv. Nu veţi mai fi şantajaţi şi nu vă vor mai obliga să daţi la procesare merele şi alte fructe", a spus politicianul pe Facebook.
Source:
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Исповедь многодетной матери
- Мужчины потеряли власть, разменяв её на дешёвые удовольствия
- Я верю в природу!
- В чем суть духовной жизни?
- Имбирный сок — удивительный напиток, который поможет вам избавиться от брюшного жира и укрепить имму…
- Вылечит от 9 болезней! Восстановит силы после операций, кости, суставы и зрение
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1811
- Populația:
- 3926 locuitori
Cioc-Maidan este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Cioc-Maidan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3926 de locuitori. Satul Cioc-Maidan a fost întemeiat în anul 1811.
Comments
(1)