28 july 2015, 09:27 Moldovan reality views 7069
Valeriu Streleţ este candidat pentru funcţia de prim-ministru
28 july 2015, 09:27 Moldovan reality views 7069

Valeriu Streleţ este candidat pentru funcţia de prim-ministru

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat luni seara, 27 iulie, un decret prin care Valeriu Streleţ este desemnat în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru. Şeful statului a luat această decizie după consultări cu fracţiunile PLDM, PDM şi PL, care au constituit recent o coaliţie majoritară în Parlament. Candidatura lui Valeriu Streleţ a fost propusă de fracţiunea PLDM şi este susţinută de celelalte două componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al preşedintelui.

Anunţul a fost confirmat de către liderul PLDM, Vlad Filat, după consultările cu preşedintele Nicolae Timofti.

„Candidatul înaintat de PLDM şi agreat de liderii partidelor este Valeriu Streleţ. Sunt convins că până joi va veni cu un program de de activitate a guvernului şi va reuşi să discute şi cu liderii celorlalte două partide din alianţă. Valeriu Streleţ va avea toată susţinerea pentru a fi un premier bun", a declarat Filat.

Liderul PLDM a spus că regretă că partenerii de alianţă nu au agreat candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier. „Regret că Maia Sandu nu a reuşit să întrunească consensul şi cel puţin să se întâlnească cu partenerii de alianţă, ca să le explice poziţia sa. Ar fi fost mult mai corect să se întâlnească şi să discute. Misiunea Maiei Sandu cred că nu se termină aici, îi mulţumesc şi doresc să rămână la fel de principială cum a fost până acum, a spus Filat.

Vlad Filat a mai spus că PLDM a făcut a treia tentativă pentru a desemna un candidat pentru funcţia de premier luând în considerare situaţia dificilă cu care se confruntă ţara. „Am considerat că trebuie să fim mai inteligenţi şi să venim cu o altă candidatură , care a întrunit consensul partidelor din alianţă. Vom acţiona energic şi plenar în vederea programului de guvernare. Ceea ce este important acum este ca ţara să aibă Guvern", a adăugat liderul liberal-democrat.

Deşi a participat la consultările cu preşedintele Timofti, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a refuzat să facă declaraţii referitor candidatura pentru funcţia de premier, dar a precizat că Maia Sandu a refuzat să vină la şefia Guvernului. „O să vedem cine o să fie. Maia Sandu a refuzat să fie premier. Sunt bucuros că în sfârşit s-a pus punct. Principalul e ca până la sfârşitul lunii să avem Guvern şi să putem relua colaborarea cu partenerii externi", a declarat Ghimpu.

Şi liderul PDM a evitat să facă declaraţii privind noul candidat desemnat de către PLDM. „Am venit la invitaţia şefului statului şi am discutat despre desemnarea candidatului la funcţia de premier", a spus Lupu.

Conform Constituţiei, primul ministru desemnat are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

Source: www.ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
2140 locuitori

Capaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Capaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Capaclia a fost menționat documentar în anul 1783.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.