06 september 2015, 09:34 Moldovan reality views 6850
Moldova va beneficia de majorarea cotelor pentru exportul de prune și struguri în UE
Photo: facebook.com
06 september 2015, 09:34 Moldovan reality views 6850

Moldova va beneficia de majorarea cotelor pentru exportul de prune și struguri în UE

Moldova și Comisia Europeană discută posibilitatea majorării cotelor stabilite anterior pentru republica noastră la exportul strugurilor de masă şi prunelor în regim fără taxe, în țările Uniunii Europene, ținînd cont de tendințele de creştere a plantaţiilor şi exporturilor acestor produse pe piaţa europeană. Acesta a fost subiectul întrevederii susținute de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, în cadrul participării la expoziția EXPO-2015 de la Milano, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, în cadrul dialogului părțile au discutat cele mai importante subiecte, care figurează pe agenda dialogului bilateral dintre Moldova şi Comisia Europeană în domeniul agriculturii. S-a abordat, în special, Acordul de finanţare, semnat anterior de Guvernul Moldovei şi Comisia Europeană, privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală; armonizarea legislaţiei privind siguranţa alimentelor, la normele şi standardele Uniunii Europene, în special, implementarea acestora de către companiile de producere şi procesare; implementarea standardelor de marketing la producţia agricolă, astfel încît aceasta sa devină competitivă pe piaţa țărilor UE; realizarea prevederilor Acordului de asociere UE- RM, ce include Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (DCFTA), în particular a celor ce țin de agricultură, dezvoltarea rurală şi siguranţa alimentelor, precum și posibilitatea majorării cotelor stabilite pentru exportul strugurilor de masă şi prunelor în regim fără taxe în țările UE.

Ion Sula a menționat aportul Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene la soluţionarea unor probleme cu impact însemnat asupra dezvoltării agriculturii şi promovării exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE, cum ar fi liberalizarea exportului de vinuri moldoveneşti pe piaţa UE; obţinerea accesului pentru exportul prafului de ouă pe piaţa UE; lansarea iniţiativei de a accesa fondurile ENPARD pentru ţările membre ale Parteneriatului Estic, inclusiv Moldova.

În cadrul dialogului comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a apreciat progresele înregistrate de Moldova în domeniul industriei agroalimentare, precum şi în procesul de modernizare a ramurii.

Phil Hogan a asigurat că şi în continuare Moldova se va bucura de sprijinul instituţiilor europene, specificînd, totodată, importanţa implementării treptate a legislaţiei europene în domeniul securităţii şi siguranţei alimentelor.

Source: www.noi.md

Keywords:

agricultura , export , UE , struguri , Moldova , piata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
1652 locuitori

Congazcicul de Sus este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Congazcicul de Sus, Congazcicul de Jos și Duduleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Comrat și la 107 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1652 de oameni. Satul Congazcicul de Sus a fost întemeiat în anul 1921.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.