14 april 2015, 16:45 Moldovan reality views 8248
Căsătorii cu cetățenii moldoveni pentru a ajunge în UE
14 april 2015, 16:45 Moldovan reality views 8248

Căsătorii cu cetățenii moldoveni pentru a ajunge în UE

Posibilitatea moldovenilor de a călători fără vize în Uniunea Europeană i-a inspirat pe ucraineni. O firmă din oraşul Lvov intermediază căsătorii între cetăţeni ucraineni şi moldoveni, contra unei sume de peste 2.000 de euro. Miza acestei afaceri este obţinerea paşaportului ţării noastre. Investigaţia a fost realizată de jurnalistul ucrainean Ruslan Smesciuc.

"Moldova. Pregătirea documentelor, 2.300 de euro. Sunt diferite posibilităţi. Juriştii îşi fac treaba. Sunt cunoscuţi de-ai mei".

Sub pretextul că îşi doreşte să intre în posesia unui paşaport moldovenesc, pentru ca ulterior să plece în Uniunea Europeană, jurnalistul Ruslan Smesciuc s-a întâlnit cu persoanele care intermediază căsătoriile între moldoveni şi ucraineni.

"Nu se întâmplă nimic ieşit din comun. În momentul depunerii actelor, prezenţa este obligatorie. Cel mai rapid putem perfecta actele în decurs de jumătate de an".

Ruslan Smesciuc a încercat să vadă cât de uşor este să închei o căsătorie între un cetăţean moldovean şi ucrainean. Aşa că a venit în ţara noastră, iar prima destinaţie a fost satul Butuceni.

"Sunteţi căsătorită? V-aţi mărita cu mine? Sau nu? - Nu, nu vreau".

"Aţi dori să vă măritaţi cu mine? - Ei, vorbiţi şi dvs. Nu mai sunt tânără".

Căutările au continuat apoi în Capitală. Aici, jurnalistul a găsit o femeie dispusă, cel puţin, să-l cunoască mai bine.

- V-aţi mărita cu mine?
- Cu dumneavoastră? Problema este că nici nu ne cunoaştem.
- Bine. Îmi oferiţi posibilitatea să ne cunoaştem? Putem să ne plimbăm, să comunicăm şi o să mă cunoaşteţi mai bine?
- Haideţi să încercăm.

În urma discuţiei, jurnalistul a aflat că un cetăţean străin poate să obţină paşaportul moldovenesc abia după trei ani de căsătorie.

"Eu sper că în acest răstimp Ucraina va obţine regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, iar cetăţenii noştri nu vor trebui să regurgă la asemenea sacrificii", spune jurnalistul Ruslan Smesciuc.

Moldova a obţinut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană în data de 28 aprilie 2014.

Source: www.publika.md

Keywords:

casatorie , Ucraina , moldovenii , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1836
Populația:
305 locuitori

Briceva este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dondușeni și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 305 oameni. Satul Briceva a fost menționat documentar în anul 1836.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.