29 september 2011, 09:55 Moldovan reality views 5352
29 september 2011, 09:55 Moldovan reality views 5352

Seceta din acest an este calificată drept „catastrofală”

În perioada august-septembrie curent pe 90% din teritoriul ţării precipitaţiile au constituit în medie 20-25 mm pe metru pătrat, sau între 25-60% din normă. Pe restul teritoriului ţării precipitaţiile au fost şi mai reduse, constituind 10-15 mm, sau între 10 şi 20% din normă. În acelaşi timp, temperatura medie a aerului a oscilat ziua între 19 şi 22 grade Celsius, fiind cu 2-3 grade mai ridicată faţă de normă. Toate aceste constatări i-au determinat pe responsabilii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) să califice anul curent drept un an cu o „secetă catastrofală”. Ultima secetă de toamnă similară a fost înregistrată în Republica Moldova în anul 1990.

„Pentru perioada august-septembrie 2011 pe 85% din teritoriul republicii coeficientul hidrometeorologic, ce caracterizează gradul de umiditate a teritoriului, a constituit în medie 0,1-0,5, ceea ce corespunde secetei puternice şi foarte puternice”, a declarat directorul SHS, Ilie Boian. Coeficientul hidrometeorologic normal este de 1,0. Potrivit lui Boian, temperaturile înalte şi insuficienţa ploilor în mare parte nu au afectat principalele recolte. Asta deoarece în lunile iunie şi iulie condiţiile agrometeorologice au fost favorabile. Cu toate acestea, s-au creat condiţii dificile pentru creşterea sfeclei de zahăr, precum şi s-au creat probleme pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a solului şi semănatul culturilor de toamnă.

În acest sens, în scopul diminuării pierderii umidităţii din sol, academicianul Serafim Andrieş a recomandat agricultorilor să conserve umiditatea solului prin diverse metode, care includ utilizarea îngrăşămintelor odată cu semănarea culturilor, precum şi întreprinderea măsurilor necesare pentru diminuarea eroziunii solului pe terenurile de pe pante.

Potrivit SHS, în ultimele două decenii (1990-2011) pe teritoriul Republicii Moldova 11 ani au fost declaraţi secetoşi. Pe teritoriul ţării, secetelor le revin 12,5% din numărul total de hazarduri.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1081 locuitori

Musaitu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Musaitu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Taraclia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 1081 de oameni. Satul Musaitu a fost menționat documentar în anul 1529.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.