Seceta din acest an este calificată drept „catastrofală”
În perioada august-septembrie curent pe 90% din teritoriul ţării precipitaţiile au constituit în medie 20-25 mm pe metru pătrat, sau între 25-60% din normă. Pe restul teritoriului ţării precipitaţiile au fost şi mai reduse, constituind 10-15 mm, sau între 10 şi 20% din normă. În acelaşi timp, temperatura medie a aerului a oscilat ziua între 19 şi 22 grade Celsius, fiind cu 2-3 grade mai ridicată faţă de normă. Toate aceste constatări i-au determinat pe responsabilii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) să califice anul curent drept un an cu o „secetă catastrofală”. Ultima secetă de toamnă similară a fost înregistrată în Republica Moldova în anul 1990.
„Pentru perioada august-septembrie 2011 pe 85% din teritoriul republicii coeficientul hidrometeorologic, ce caracterizează gradul de umiditate a teritoriului, a constituit în medie 0,1-0,5, ceea ce corespunde secetei puternice şi foarte puternice”, a declarat directorul SHS, Ilie Boian. Coeficientul hidrometeorologic normal este de 1,0. Potrivit lui Boian, temperaturile înalte şi insuficienţa ploilor în mare parte nu au afectat principalele recolte. Asta deoarece în lunile iunie şi iulie condiţiile agrometeorologice au fost favorabile. Cu toate acestea, s-au creat condiţii dificile pentru creşterea sfeclei de zahăr, precum şi s-au creat probleme pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a solului şi semănatul culturilor de toamnă.
În acest sens, în scopul diminuării pierderii umidităţii din sol, academicianul Serafim Andrieş a recomandat agricultorilor să conserve umiditatea solului prin diverse metode, care includ utilizarea îngrăşămintelor odată cu semănarea culturilor, precum şi întreprinderea măsurilor necesare pentru diminuarea eroziunii solului pe terenurile de pe pante.
Potrivit SHS, în ultimele două decenii (1990-2011) pe teritoriul Republicii Moldova 11 ani au fost declaraţi secetoşi. Pe teritoriul ţării, secetelor le revin 12,5% din numărul total de hazarduri.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 1835 locuitori
Cuhureştii de Jos este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cuhureștii de Jos și Țipordei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Florești și la 157 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1835 de oameni. Satul Cuhureştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1437.
Comentarii
(0)