19 february 2014, 12:05 Moldovan reality views 7505
Moldova aflată la intersecția de interese între Est și Vest
Photo: tv7.md
19 february 2014, 12:05 Moldovan reality views 7505

Moldova aflată la intersecția de interese între Est și Vest

Moldova la intersecția de interese, între Est și Vest. Comentatorii Clubului Euroasiatic au discutat despre influențele exercitate asupra țării din cele două direcții. Experții vorbesc despre noile tendințe de acțiuni exercitate din exterior, dar și despre acțiunile care urmează a fi întreprinse de politicienii de la Chișinău în contextual geopolitic.

Participanții la discuții nu pun la îndoială faptul că Moldova se află în cercul de interese a două mari supraputeri care dispută dreptul de a menține Moldova în sfera proprie de influență. Acțiunile exercitate, spun comentatorii sunt diametral opuse.

Victor Borșevici, istoric: «Vestul și Estul din păcate acționează antisimetric: Rusia spune: vă vom impune vize, Vestul: noi vă oferim regim fără vize, veniți la noi; Rusia: vom restricționa accesul mărfurilor, vinul este amestecat, iar Vestul ne invită pe piețele din Europa, însă cum aflăm, nimeni nu așteaptă vinurile noastre».

Pe fundalul acestei dispute, politcienii de la Chișinău își construiesc propria agendă politică. Indiferent de alegerea pe care o va face, Moldova riscă să înrăutățească relațiile cu partenerul, propunerile căruia le va refuza. Important este ca elita politică să păstreze o diplomație echilibrată, mai ales în contextul campaniei electorale.

Vitalie Andrievski, Director AVA.MD: «Politicienii din țară trebuie în primul rînd să nu creeze probleme: cei care militează pentru Uniunea Europeană, să nu militeze împotriva relațiilor cu Federația Rusă, cu Uniunea Vamală, să caute posibilități și compromise. Cei care pledează pentru Uniunea Vamală, să nu își construiască politica în jurul eurofobiei».

Source: tv7.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1758 locuitori

Săseni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bahu și Săseni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Călărași și la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1758 de oameni. Satul Săseni a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.