Go to section: Children
23 march 2017, 16:45 Children views 3351
Părinții sînt nemulțumiți de stabilirea vacanței de vară în grădinițe
23 march 2017, 16:45 Children views 3351

Părinții sînt nemulțumiți de stabilirea vacanței de vară în grădinițe

Decizia Ministerului Educației de a anunța în perioada estivală vacanță în grădinițe, timp de 42 de zile, îi nemulțumește pe unii părinți, care spun că nu au în grija cui să lase copiii în această perioadă. Mobilizați într-o acțiune comună, părinții cer ministerului să renunțe la această inițiativă.

„O parte din mame vor fi nevoite să renunțe la muncă, pentru că angajatorii, mai ales cei din sectorul privat, nu vor fi foarte toleranți cu părinții care au nevoie vara de 42 de zile de vacanță, plătite sau neplătite. Aceasta va provoca un val de discriminare și mai mare faţă de mame. Angajatorul nu va dori să le ia la lucru", a spus Ala Revenco, conducătoarea organizației obștești „Părinți Solidari, care împreună cu mai mulți părinți au organizat, joi, o demonstrație în fața Ministerului Educației.

Aceștia au adus la acțiune o păpușă, o sticlă cu oțet, foarfece și alte bunuri din gospodărie care pot fi periculoase pentru copii, sugerînd că, dacă pe perioada vacanței grădinițelor cei mici vor fi lăsați în grija „cui se nimerește", pot să devină victime ale accidentărilor casnice, pentru că persoanele care nu cunosc riscurile la care sunt supuși copiii nu au cum să-i protejeze. Or, contractarea serviciilor unor bone profesioniste nu este pe buzunarul tuturor.

Ana Smoleac, părinte din Criuleni, spune că nici pe ajutorul bunicilor nu se poate conta întotdeauna. Aceștia fie au o vârstă înaintată, cînd nu mai au puteri să aibă grijă de copii mici, fie sunt implicați și ei la muncă. „Satele din jur sunt la o distanță foarte mare, cine o să vină şi o să ne ducă copilul la grădinița din alt sat? Comasarea grupelor din diferite grădinițe poate este o soluție pentru oraș, dar la sate e imposibil. Noi nu suntem împotrivă ca și cei din grădinițe să meargă în concediu. Dar nu toţi în aceeași zi", a spus femeia.

În urma discuțiilor cu reprezentanți ai ministerului, părinților li s-a promis că textul noului regulament care stabilește vacanța va fi făcut public, ca să-l poată analiza și veni cu propuneri.

Ministerul Educației precizează că grădinițele vor ieși în vacanță vara, timp de până 42 de zile, dar nu toate odată. Perioada va fi decisă de administrație după consultarea părinților. Dacă unii copii nu vor putea fi ținuți acasă pe perioada vacanței, conducerea grădiniței va trebui să asigure încadrarea acestora în instituții apropiate.

Source: ipn.md

Keywords:

vacanta , grădiniţa , parinti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
969 locuitori

Movileni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Glodeni și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 969 de oameni. Satul Movileni a fost înființat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.