Go to section: Children
20 march 2024, 14:30 Children views 18035
Internetul și copiii: Sfaturi pentru copii
20 march 2024, 14:30 Children views 18035

Internetul și copiii: Sfaturi pentru copii

Dacă vrei să te întîlneşti în mod real cu persoana cunoscută pe Internet

Nu accepta niciodată să mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce par a fi pe Internet. Datele privind identitatea lor (nume, sex, vîrstă etc.) sînt deseori false în scopul de a pătrunde mai uşor într-un grup de tineri. Din păcate nu poți fi sigur(ă) cine este de fapt persoana cu care comunici online, pentru că poate fi oricine: un fost prieten(ă)/iubit(ă), un(o) prieten(ă) cu care te-ai certat sau oricine din anturajul tău, poate fi şi un adult care va încerca şă-ţi propună o întîlnire într-un parc sau loc retras.

Sînt multe riscuri atunci cînd comunici cu o persoană necunoscută pe Internet: te destăinui, iți spui gîndurile, simţirile, trăirile, poate expediezi şi foto - toată această informaţie poate fi folosită împotriva ta.

Datele personale precum numărul de telefon, adresa de acasă - la fel nu se împărtăşesc cu necunoscuţii - te poate hărţui şi deranja cu sunete nedorite, te poate ameninţa sau insista să vă întîlniţi.

Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întîlnit pe Internet. Discută mai întîi cu părinţii tăi acest lucru.

O persoana rău intenţionată va încerca să-ţi facă un rău.

Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil poţi oricînd să renunţi la comunicarea cu acea persoană

Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decît crezi tu că este necesar şi nici să citeşti ce-ţi provoacă neplăcere sau teamă. Poţi scoate oricînd din lista de contacte pe acei cu care nu mai vrei să comuni.

Fii atent la programele sau jocurile gratuite pe care le downloadezi

Instalarea acestora cu nerespectarea drepturilor de autor este ilegală. Totodată, ele pot conţine viruşi sau programe spyware ori urmăresc să te direcţioneze către pagini ilegale sau cu conţinut nepotrivit.

Programele malware (viruși, viermi, "cai troieni", spyware etc) pot provoca daune calculatorului și datelor stocate pe el. De asemenea, acestea pot reduce viteza schimbului de date și chiar utiliza computerul pentru a răspîndi virusul sau de a expedia în numele tău spam prin intermediul poştei electronice sau profilului de pe reţeaua de socializare sau skype.

Parolele sînt secrete şi îţi aparţin

Ele sînt ca şi cheile de la casă pe care nu le dai nimănui, nici măcar cunoscuţilor. Cu excepţia părinţilor! Trebuie să-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îți cer parola, deoarece aceştia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Dacă bănuieşti că parola ţi-a fost divulgată, schimb-o imediat.

Cere ajutor, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere: părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi

E posibil ca părinţii tăi să nu ştie atît de multe lucruri despre Internet şi calculator, dar ei sînt primii care te vor înțelege şi te vor ajuta. Dacă simţi că nu poţi vorbi cu părinţii, apelează la unul din specialişti pentru a afla mai mult despre siguranţa pe Internet a copiilor, accesînd suport online sau scrie-ne prin email helpline@siguronline.md

Nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat

Fii inteligent, foloseşte şi alte surse (cărţi, reviste de specialitate) şi creează-ţi propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals. Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informaţii reprezintă operaţiuni simple la îndemîna multor persoane (inclusiv copiii). În acest mod, o mare parte din informaţii sînt neverificate, existînd riscul de a fi eronate. Fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă şi pot înfăţişa situaţii nereale.

Pentru a verifica faptul dacă ce ai aflat pe Internet corespunde realității întreabă părinți sau profesorii, care îți vor oferi și alte surse de informații.

Nu da nici unei persoane cunoscute pe Internet informații personale

Atunci cînd aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine eşti şi unde locuieşti, anunţă-ţi părinţii sau accesează suport online pentru a lua legătura cu specialiştii privind siguranţa online. E important să notezi adresele web sau numărul de telefon de pe care ai primit mesajele.

Fii întotdeauna atent când navighezi pe Internet!

Pentru a evita riscurile specifice Internetului, trebuie să fii selectiv în accesarea site-urilor pentru informare sau pentru downloadarea materialelor şi programelor căutate. De asemenea, jocurile alese pentru recreere nu trebuie sa vă afecteze performantele școlare şi nici să vă înlocuiască orele petrecute cu familia sau prietenii.

Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta

Atunci cînd doreşti să încarci fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să-ţi creezi un profil sau cont (cum ar fi Odnoklassniki, Facebook, My Space etc.), selectează fişierele cu atenţie. Lista cu persoanele care îţi pot vedea profilul trebuie să fie cît mai scurtă pentru a evita ca informaţiile despre tine să ajungă şi la alte persoane. Foloseşte cu discreţie camera web, fără a acorda tuturor acces pentru vizualizare. Nu uita, fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămîne pentru totdeauna pe Internet, chiar dacă le vei şterge!

Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoşti pe cei cu care comunici

Obligaţia ta este de a-i proteja şi tu pe alţii. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, obscene nici unei persoane indiferent de situaţia de conflict în care te găseşti. Hărţuirea şi ameninţările transmise prin email pot pune în pericol alte persoane şi pot determina intervenţia autorităţilor.

Keywords:

sfat , copii , internet

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.