24 februarie 2016, 17:12 views 16453
Materiale din compartiment: Galeria video |

Sfaturi pentru părinți

Pentru a înlesni navigarea în siguranţă pe Internet a copiilor, folosiţi programe software antivirus legale sau utilizaţi filtrele motoarelor de căutare preferate

Sfătuiți-vă copiii să-și creeze parole complexe, să nu partajeze informații sensibile prin e-mail, să nu facă clic pe link-uri sau atașamente necunoscute, să nu răspundă la mesajele de tip Spam, la hărţuiri sau la mesaje cu conţinut jignitor, agresiv sau obscen. Dincolo de agresiunea mesajelor, ele pot conține viruși sau aplicații dăunătoare.

Sfătuiți-i pe copii să fie atenți cînd se joacă pe telefon sau tabletă și să aibă grijă la aplicațiile instalate. Unele jocuri aparent inofensive conțin reclame agresive (adware) și viruși capabili să trimită mesaje la numere cu supra-taxă și să acceseze informații confidențiale stocate în telefon.

Dacă utilizați același computer, creați un cont de utilizator special pentru copilul dumneavoastră. Astfel veți putea stabili aplicațiile la care are acces, veți putea bloca site-urile dăunătoare și, în general, veți putea crea un „ecosistem digital" prietenos cu cei mici.

Nu restricționaţi excesiv şi fără justificare accesul la calculator şi la Internet

Copilul va fi tentat să le ascundă celor din familie preocupările legate de Internet.

Ani de zile, adolescenţii şi-au petrecut mare parte din timpul liber vorbind cu prietenii la telefon. Adolescenţii de azi nu sînt foarte diferiţi. Pur şi simplu, au la dispoziţie mai multe metode de comunicare.

Adolescenţii de astăzi au crescut avînd la dispoziţie Internetul, telefoanele mobile şi SMS-urile. Majoritatea nu fac diferenţa între a fi online sau offline. Noile tehnologii au făcut parte mereu din viaţa lor, aşa că atunci cînd îi criticăm, considerîndu-le banale sau o pierdere de vreme, criticăm o componentă importantă din interacţiunea lor socială.

Stabiliți reguli clare cînd vine vorba de folosirea calculatorului, tabletei și a telefonului de către copii: timp petrecut, expunerea pericolelor online, diferența dintre activitățile școlare și cele recreative (online sau offline).

Petrecerea unui număr prea mare de ore pe Internet poate duce la dependența față de calculator. Deosebit de importantă este monitorizarea accesării internetului de către adolescenți, pe timp de noapte.

Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întîlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil

Asigurați-vă că copilul Dvs. cunoaște faptul că este riscant să se întîlnească cu "prietenii virtuali" fără permisiune sau neînsoțit de un adult.

Datele privind identitatea persoanelor necunoscute (nume, sex, vîrstă etc.) sînt deseori false. Agresorii ademenesc copiii contactîndu-i online cu scopul de a se împrieteni și a stabili o legătură emoțională și de încredere cu minorul.

Nu putem fi siguri, cine este de fapt persoana cu care comunică online, pentru că poate fi oricine: un fost prieten(ă)/iubit(ă), un(o) prieten(ă) cu care s-a certat sau oricine din anturajul lui, poate fi şi un adult care va încerca să îndepărteze inhibițiile copilului și al pregăti către un eventual abuz sexual sau exploatare de orice fel, stabilindu-i la final și o întîlnire.

Copilul se supune riscurilor atunci cînd comunică cu o persoană necunoscută pe internet: i se destăinuie, ii spune ce gîndeşte, îşi împărtăşeşte trăirile, poate expedia şi foto - toată această informaţie poate fi folosită împotriva lui.

Datele personale precum numărul de telefon, adresa de acasă - la fel nu se împărtăşesc necunoscuţilor - pot fi hărţuiţi şi deranjaţi cu sunete nedorite, ameninţări sau insistă să se întîlnească.

O persoana rău intenţionată va încerca să-i facă rău.

Împărtăşiţi din experienţa dumneavoastră şi altor părinţi

Îngrijorările cu care Vă confruntaţi ar putea găsi o rezolvare prin soluţiile pe care alţi părinţi deja le aplică cu succes. Participaţi la sesiunile de informare organizate în şcoli.

Dacă Vă hotărîţi să folosiţi paginile sau grupurile de pe reţelele de socializare pentru a interacţiona cu părinţii şi elevii din clasa copilului Dvs., asiguraţi-vă că personalizaţi setările Dvs. de confidenţialitate, astfel încît să reflecteze informaţiile pe care doriți să le distribuiţi persoanelor care vă cunosc. De asemenea, puteţi adopta un comportament sigur, avînd grijă ce distribuiţi online.

Stabiliţi împreună cu copiii reguli de utilizare a calculatorului şi telefonului mobil

Obţinerea consensului determină o conduită responsabilă din partea copiilor. Iată cîteva aspecte sensibile asupra cărora veţi conveni de comun acord:

- tipurile de site-uri şi activităţile permise în familie, precum şi cele interzise;

- durata zilnică a prezenţei copiilor la calculator şi pe Internet;

- reguli privind datele personale (numele membrilor de familie, vîrsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, școala la care învaţă copiii, locul dumneavoastră de muncă, detalii privind cărţile de credit etc.);

- programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator;

- comportamentul adoptat faţă de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc.)

Amintiţi-le copiilor că nu tot ceea ce citesc sau văd pe Internet este adevărat

Le puteţi propune şi alte surse (cărţi, reviste de specialitate) şi încurajaţi-i să-şi creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals. Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informații sînt operaţiuni simple, la îndemîna multor persoane (inclusiv a copiilor). În acest mod, o mare parte din informaţii sînt neverificate, existînd riscul de a fi eronate. Fotografiile și filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă, prin intermediul unor soft-uri performante şi pot înfăţişa situaţii nereale.

Aşezaţi calculatorul în camera cea mai accesibilă

Dincolo de interdicții dure, cel mai simplu mod de a fi atent la comportamentul online e supravegherea monitorului. Amplasați calculatorul familiei într-un loc de unde puteți vedea ce se întîmplă pe ecran. De exemplu, în camera de zi sau sufragerie, unde puteţi urmări site-urile pe care le vizitează copilul. Evitaţi pe cît posibil să vă lăsaţi copilul să navigheze nesupravegheat pe Internet, în intimitatea camerei sale.

Descoperiţi împreună Internetul

Fiți persoana care îl inițiază pe copil în utilizarea calculatorului și a telefonului mobil. Copilul trebuie să știe că poate discuta cu părinții despre orice subiect. Avantajele internetului depășesc aspectele negative ale acestuia.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1401 locuitori

Negreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Negreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Negreşti a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.