09 july 2011, 14:33 Moldovan Diaspora views 5432
09 july 2011, 14:33 Moldovan Diaspora views 5432

Muncitorii migranți au posibilitatea să învețe limba rusă la ei acasă

Astăzi în Rusia se află 10 de milioane de lucrători migranţi, jumătate dintre care nu vorbesc limba rusă. Pentru a ajuta gastarbaiterii să se adapteze, Serviciul Federal de Migraţie a dezvoltat un nou concept de migraţie, care se aşteaptă să fie audiat la sfîrşitul anului. Despre acest lucru scrie marţi "Nezavisimaya gazeta".

”Studiile celor care vor veni la noi pentru a mătura, a sta după tejghea, le vom achita noi. Din motive umanitare", - se afirmă în articol.

Între timp, scrie ziarul, noua generaţie de moldoveni, deşi merge să lucreze în Rusia – nu mai vorbeşte în limba rusă. "Şcolile şi clasele ruseşti timp de 20 de ani de independenţă, au fost închise în mod conștient, grupele rusești în învăţămîntul superior, în general, sînt reduse la minim – limbii ruse i s-a atribuit statutul limbii invadatorilor", - menționează sursa, reamintind că din Moldova la muncă peste hotare au plecat aproape un milion de persoane.

Ţările CSI ar trebui să împartă cheltuielile cu Moscova privind adaptarea lucrătorilor migranţi, este convins autorul articolului: "Poate, ţările - furnizori de resurse de muncă în Rusia trebuie să împartă aceste costuri cu ruşii şi să încerce să rezolve problema prin, de exemplu, restabilirea limbii ruse în şcolile naţionale? Desigur, dacă asta le trebuie kîrgîzilor, tadjicilor şi moldovenilor".

Cum s-a anunțat anterior, muncitorii din Moldova pot fi impuși să dea examene de cunoaștere a limbii ruse.

 

Sursa: moldova.ms

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
3279 locuitori

Dobrogea este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 24 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3279 locuitori. Satul Dobrogea a fost înființat în anul 1915.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.