02 august 2013, 10:06 Moldovan Diaspora views 8969
02 august 2013, 10:06 Moldovan Diaspora views 8969

Poliţe de asigurare la 25% din preţ pentru tinerii care studiază peste hotare

Studenții moldoveni care studiază peste hotare ar putea procura polițe de asigurare medicală obligatorie în Republica Moldova la doar 25% din prețul acestora. Prim-ministrul Vlad Filat s-a referit la acest subiect, menționînd că inițiativa vine de la un student originar din R.Moldova, care actualmente studiază în Belgia, informează NOI.md. Filat s-a adresat Biroului pentru Relații cu Diaspora cu propunerea de a examina posibilitatea revizuirii legislației în vigoare privind asigurarea medicală obligatorie în Republica Moldova a studenților și elevilor ce învață peste hotare. Premierul a cerut instituțiilor de resort examinarea problemei în cauză și înaintarea propunerilor ce se impun pentru soluționarea ei.

Datele oficiale arată că numai în baza acordurilor bilaterale ale Ministerului Educaţiei, în străinătate studiază peste 5000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, există un număr substanţial de studenţi şi elevi care învață în străinătate, înmatriculaţi în instituţiile de învăţămînt din cont propriu. Numărul acestora, conform unui studiu al Băncii Mondiale, poate atinge cifra de 10 000 de persoane. Toate aceste persoane rămîn în afara sistemului de asigurări medicale în perioada aflării lor în Republica Moldova. Luînd în calcul faptul că studenții şi elevii sînt cu ședere permanentă peste hotare, sînt încadrați în procesul de studii circa 9 luni pe an, iar aproximativ 3 luni din an le petrec în Republica Moldova (vacanță, vizite, studii practice etc.), proiectul în cauză prevede posibilitatea procurării poliţei la 25% din preţul acesteia, achitînd astfel o sumă ce corespunde unei asigurări medicale pentru 3 luni de aflare în ţară.

Astfel, Biroul pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină, a iniţiat procesul de completare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2013, în scopul acoperirii cu asigurare medicală a studenţilor şi elevilor, cetăţeni ai Republicii Moldova, care își fac studiile peste hotare.
 
Sursa: noi.md

Keywords:

diaspora , studenţi , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
7570 locuitori

Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.