02 january 2013, 14:47 Moldovan Diaspora views 14246
02 january 2013, 14:47 Moldovan Diaspora views 14246

Moldoveanul Victor Raileanu marchează goluri pentru Austria


Foto: pentruea.md

Povestea lui Victor este asemănătoare cu cea a Cenuşăresei, doar că într-o variantă modernă. Tatăl lui a plecat în străinătate cînd acesta era foarte mic, iar el rămas în Bălţi, împreună cu mama. Victor era un copil obişnuit, doar că avea o mare pasiune pentru fotbal. La 13 ani, adolescentul împreună cu mama sa, au  plecat în Austria, la tatăl său, unde, întîmplător, pasiunea lui a fost descoperită de un antrenor, scrie pentruea.md.

 „Cînd am ajuns aici, în Viena, am ieşit într-un parc unde băieţi mai mari ca mine jucau fotbal, mai aveau nevoie de un jucător şi din fericire, acel jucător am fost eu, pentru că ştiam să joc. Eram un pic mai mic decît ceilalţi fotbalişti, dar, oricum, m-am descurcat. La sfîrşitul meciului s-a apropiat de mine un om mai în vîrstă şi m-a întrebat dacă joc într-o echipă, evident, eu i-am răspuns - nu! Bărbatul mi-a zis că am ceva deosebit în mine şi nu trebuie să ascund acest talent şi că trebuie să încep să joca într-o echipă!”, mărturisește Victor. 

După o săptămînă de meditaţii, a decis să caute un loc unde ar putea să joace fotbal adevărat. La 14 ani a început să joace pentru o echipă locală, iar în scurt timp a ajuns să marcheze pentru echipa SC Wiener Viktoria, o echipă vestită şi cu istorie în Viena.

„La vîrsta de 16 ani am jucat prima dată pentru echipa naţională a Austriei în Londra. Acolo a fost şi prima mea reuşită, am obţinut al treilea loc”.  În decurs de şapte ani, Victor a adunat o mulţime de premii, iar pentru acest lucru, fotbalistul munceşte mult, antrenamentele sunt regula lui de bază, chiar dacă uneori sînt chinuitoare.

Antrenamente, călătorii, oboseală şi iar antrenamente, acesta este regimul obişnuit pe care îl are Victor. Adoră ceea ce face, pentru că este ceea ce şi-a dorit de mic, dar în goana de a marca goluri, are tot mai puţin timp ca să-l dedice veţii personale.

Victor speră că într-o bună zi, ţara în care s-a născut îşi va aminti de el şi îl va invita să marcheze goluri pentru echipa naţională. Fotbalistul nu-şi face niciodată planuri, dar are unele scopuri pe care ştie că le poate realiza doar prin multă muncă şi efort. „Aş dori să ajung în Campionate mai puternice, de exemplu, Spania, Anglia, iar echipa mea preferată e Manchester United. De ce anume ea? Pentru că ei știu să joace fotbalul adevărat, au putere de a învinge chiar şi fără jucători vestiţi. Este o echipă de la care ai ce învăţa". 

Keywords:

moldovenii , fotbal , Austria , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
411 locuitori

Tănătarii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ştefăneşti, Ursoaia Nouă și Tănătarii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 411 oameni. Satul Tănătarii Noi a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.