20 january 2013, 12:05 Moldovan Diaspora views 7808
20 january 2013, 12:05 Moldovan Diaspora views 7808

Rosário Farmhouse: Asociaţiile de moldoveni sînt foarte organizate, bine structurate şi au un scop bine determinat

- Dna Rosário Farmhouse, funcţia de Înalt Comisar pentru Imigrare și Dialog Intercultural este una deloc uşoară. Ce V-a determinat să acceptaţi numirea în această funcţie?

- Într-adevăr, e o funcție la care nu am pretins. Niciodată nu mi-am imaginat să pot ocupa funcţia de Înalt Comisar. Nu a fost o dorinţă şi, la început, nu a fost uşor să accept, pentru că mi-a plăcut foarte mult munca mea anterioară, eram foarte mulțumită de ceea ce făceam. Însă, deoarece îmi place mult contactul direct cu oamenii, m-am gândit să accept funcţia de Înalt Comisar pentru a mă apropia mai mult de imigranţi. Apoi am acceptat această funcţie ca pe o misiune pe care trebuie s-o respect, să am un angajament faţă de ea şi căreia să mă dedic totalmente.

- Care sînt problemele principale cu care se confruntă imigranţii în zilele noastre?

- Principala dificultate a imigranților din Portugalia e rata foarte înaltă a șomajului. Probabil, e cea mai mare dificultate pe care o poate avea un imigrant. În ultimul timp şomajul a afectat mult societatea portugheză. Din păcate, imigranţii au mai mult de suferit din cauza şomajului, pentru că majoritatea lucrează în sectorul construcţiei, turism, servicii domestice. E evident că munca necalificată suferă în primul rând pe timp de criză.

- Daţi o apreciere asociaţiilor de moldoveni care colaborează cu instituţia dvs.

- Asociațiile de moldoveni au reușit să păstreze şi să promoveze cultura moldovenească într-un mod extraordinar. Pentru portughezi Republica Moldova era o ţară necunoscută. Nu se ştia nimic despre ea, mulţi nu știau nici măcar unde se află, unii aveau o noţiune despre Moldova relaţionată cu Uniunea Sovietică. Datorită asociaţiilor de moldoveni, poporul portughez a aflat multe lucruri interesante despre cultura şi tradiţiile țării voastre. La multe evenimente culturale organizate de asociațiile moldovenești participă şi portughezi care au îndrăgit acest popor iscusit. În general, asociaţiile de moldoveni sunt foarte organizate, bine structurate şi au un scop bine determinat. Consider că rolul lor este foarte important în contextul multiculturalismului din Portugalia.

Sursa: moldova.org

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.