Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 ianuarie 2013, 12:05 Diaspora moldovenească views 7811
20 ianuarie 2013, 12:05 Diaspora moldovenească views 7811

Rosário Farmhouse: Asociaţiile de moldoveni sînt foarte organizate, bine structurate şi au un scop bine determinat

- Dna Rosário Farmhouse, funcţia de Înalt Comisar pentru Imigrare și Dialog Intercultural este una deloc uşoară. Ce V-a determinat să acceptaţi numirea în această funcţie?

- Într-adevăr, e o funcție la care nu am pretins. Niciodată nu mi-am imaginat să pot ocupa funcţia de Înalt Comisar. Nu a fost o dorinţă şi, la început, nu a fost uşor să accept, pentru că mi-a plăcut foarte mult munca mea anterioară, eram foarte mulțumită de ceea ce făceam. Însă, deoarece îmi place mult contactul direct cu oamenii, m-am gândit să accept funcţia de Înalt Comisar pentru a mă apropia mai mult de imigranţi. Apoi am acceptat această funcţie ca pe o misiune pe care trebuie s-o respect, să am un angajament faţă de ea şi căreia să mă dedic totalmente.

- Care sînt problemele principale cu care se confruntă imigranţii în zilele noastre?

- Principala dificultate a imigranților din Portugalia e rata foarte înaltă a șomajului. Probabil, e cea mai mare dificultate pe care o poate avea un imigrant. În ultimul timp şomajul a afectat mult societatea portugheză. Din păcate, imigranţii au mai mult de suferit din cauza şomajului, pentru că majoritatea lucrează în sectorul construcţiei, turism, servicii domestice. E evident că munca necalificată suferă în primul rând pe timp de criză.

- Daţi o apreciere asociaţiilor de moldoveni care colaborează cu instituţia dvs.

- Asociațiile de moldoveni au reușit să păstreze şi să promoveze cultura moldovenească într-un mod extraordinar. Pentru portughezi Republica Moldova era o ţară necunoscută. Nu se ştia nimic despre ea, mulţi nu știau nici măcar unde se află, unii aveau o noţiune despre Moldova relaţionată cu Uniunea Sovietică. Datorită asociaţiilor de moldoveni, poporul portughez a aflat multe lucruri interesante despre cultura şi tradiţiile țării voastre. La multe evenimente culturale organizate de asociațiile moldovenești participă şi portughezi care au îndrăgit acest popor iscusit. În general, asociaţiile de moldoveni sunt foarte organizate, bine structurate şi au un scop bine determinat. Consider că rolul lor este foarte important în contextul multiculturalismului din Portugalia.

Sursa: moldova.org

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.