10 septembrie 2024, 17:15 Personalități views 476
Omagiu pentru Antioh Cantemir: contribuția sa la cultura universală recunoscută după 315 ani
10 septembrie 2024, 17:15 Personalități views 476

Omagiu pentru Antioh Cantemir: contribuția sa la cultura universală recunoscută după 315 ani

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a adus un omagiu importantului scriitor, diplomat și iluminist moldovean, Antioh Cantemir, cu ocazia aniversării a 315 ani de la nașterea acestuia.

Într-o postare pe rețelele sociale, Popovici a evidențiat contribuția lui Cantemir la cultura universală și rolul său ca pionier al clasicismului în literatura rusă.

Popovici a subliniat importanța păstrării lucrurilor valoroase și a eliminării obstacolelor, citându-l pe Cantemir: „De ai făcut un lucru și vrei ca să-l păstrezi pentru viitorie, apoi să depărtezi tot răul de-nainte-i și orice-mpiedicare."

Acesta a încheiat mesajul prin a îndemna publicul să-l omagieze pe Antioh Cantemir, descriindu-l drept „un geniu al Luminii, un om care a trăit și a creat pentru eternitate."

Antioh Cantemir (1670-1726), fiul domnitorului Constantin Cantemir și fratele marelui cărturar, Dimitrie Cantemir (1673-1723). Antioh, s-a impus prin activitatea sa politică şi diplomatică, la început ca reprezentant al tatălui său la curtea otomană, apoi în rang de domn al Ţării Moldovei în două rînduri (1695-1700; 1705-1707), fiind apreciat în cronicile vremii ca un bun diriguitor de ţară.   

Antioh Cantemir a jucat un anumit rol în viaţa şi activitatea lui Dimitrie Cantemir, sprijinindu-l în mai multe situaţii legate de afirmarea acestuia în plan cărturăresc, editîndu-i prima sa operă la 1698.

În anii primei domnii a fratelui său, Antioh Cantemir (1695-1700), Dimitrie îndeplineşte misiunea de capuchehaie, adică de reprezentant al domnului la Constantinopol, fapt care l-a plasat în cercurile politice şi diplomatice ale curţii otomane, iar această împrejurare i-a permis să fie informat din prima sursă despre tot ce se petrecea mai important în materie de relaţii internaţionale şi politică în imperiu și în ţările europene. Antioh Cantemir și-a ajutat fratele să se căsătorească cu Casandra, fiica domnului muntean Şerban Cantacuzino, iar mai tîrziu cei doi fraţi s-au sprijinit reciproc în mediul intrigilor ţesute împotriva lor la Constantinopol.

Antioh, a lăsat mai mulţi urmaşi dintre care fiii (Constantin şi Dimitrie), nepoţii şi strănepoţii săi au făcut o remarcabilă carieră militară în armata rusă.

 

Cuvinte cheie:

Antioh Cantemir , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
19 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Crasnencoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Dimitrova alcătuia 19 oameni în anul 2011. Satul Dimitrova a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.