19 november 2012, 12:46 Moldovan Diaspora views 9108
19 november 2012, 12:46 Moldovan Diaspora views 9108

Proteste în Franţa contra căsătoriilor între homosexuali

Peste 100.000 de persoane au manifestat sîmbătă în mai multe oraşe ale Franţei contra proiectului de lege al Guvernului socialist care deschide calea către căsătorii între homosexuali, dar şi posibilitatea pentru cuplurile de homosexuali de a adopta copii, potrivit France 24.

Cu tricouri roz, baloane şi slogane care apărau "familia tradiţională", cei care se opun căsătoriilor gay au manifestat pentru prima dată masiv în Franţa, urmînd ca duminică să aibă loc noi proteste, la chemarea Institutului Civitas, apropiat Bisericii Catolice.

Sîmbătă, Papa Benedict al XVI-lea a facut un apel la Biserica Franceză să îşi facă auzită vocea "cu hotărîre" în această chestiune.

La Paris, 70.000 de oameni, potrivit estimarilor Prefecturii (200.000 potrivit organizatorilor) au defilat în cadrul "Manif pour tous". Mai multe personalităţi din cadrul opoziţiei de dreapta au luat parte la manifestaţia din Paris şi din provincie.

Dar "Manif pour tous” s-a confruntat şi cu contramanifestaţii care s-au soldat pe alocuri cu episoade tensionate. La Toulouse, de exemplu, cîteva mii de manifestanţi s-au văzut faţă în faţă cu mai multe sute de contramanifestanţi, pe care forţele de ordine au încercat să-i îndepărteze cu ajutorul gazelor lacrimogene.

La Marsilia, circa 6.000 de persoane, potrivit Prefecturii, şi 8.000, potrivit organizatorilor, şi-au încrucişat drumurile cu contramanifestanţii care fluierau şi strigau:”Exist cu doi taţi”.

La Lyon, unde 22.000 de persoane, potrivit Prefecturii, 27.000, potrivit organizatorilor, au defilat, poliţia reţinînd în prealabil 40 de tineri din rîndul contramanifestanţilor veniţi să denunţe caracterul homofob al adunării.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Ifop şi dat publicităţii joia trecută, 61% dintre francezi sunt favorabili acceptării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, dar numai 48% susţin şi posibilitatea ca un cuplu de homosexuali să adopte copii.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut de Adunarea Naţională la 29 ianuarie. Înainte de a intra în aplicare, el va trebui să fie votat de Senat.

Keywords:

diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.