13 september 2014, 10:40 Moldovan Diaspora views 25443
13 september 2014, 10:40 Moldovan Diaspora views 25443

Emigrare în stil moldovenesc

Emigrarea din Republica Moldova a devenit un fenomen familiar și firesc. Sute de mii de concetățeni de ai noștri, în căutarea unei vieți mai bune, merg în străinătate să lucreze și să trăiască permanent acolo. După cum se știe, direcțiile principale ale migrației forței de muncă sînt Rusia și Italia. Și acest lucru nu este surprinzător. Nu e nici un mister.

Cunoașterea limbii ruse, mentalitatea similară, frăția ortodoxă și fosta patrie comună Uniunea Sovietică îi atrag pe mulți moldoveni în Rusia. Stilul european, clima bună și bucătăria îi atrag ca un magnet pe mulți dintre concetățenii noștri în Italia. Desigur, ei pleacă să lucreze și în alte țări: Marea Britanie, Germania, Spania, Olanda, Republica Cehă etc.

Lista țărilor în care se emigrează pentru ședere permanentă este la fel de vastă, dar diferă de cea a țărilor unde cetățenii moldoveni pleacă în scopul angajării la muncă. La alegerea unei reședințe permanente în străinătate, concetățenii noștri aleg în principal Rusia, Canada, Statele Unite ale Americii. Dar unii aleg țări exotice. De exemplu, Noua Zeelandă. Într-un interviu pentru NOI.md, o nouă emigrantă din Moldova a vorbit despre motivele pentru care și-a ales noua patrie și caracteristicile vieții indigene.

- Ina, de ce ați decis să plecați din țară?

Mi-am dorit stabilitate și încredere în viitor, să trăiesc într-o țară foarte dezvoltată și să am posibilitatea în cîțiva ani să-mi cumpăr o casă, chiar și fără o afacere proprie, să am posibilitatea de a călători în jurul lumii fără viză.

- De ce ați ales Noua Zeelandă, și nu, să zicem, Canada, Statele Unite, Europa sau Rusia – cărora, de obicei, li se acordă predilecție?

- Eu mi-am oprit atenția doar asupra țărilor interesate de atragerea imigranților calificați. Ele sînt patru: Australia, Noua Zeelandă, Canada și Marea Britanie. Dintre acestea, Noua Zeelandă a fost cea mai atractivă și mai accesibilă pentru mine.

- Selectarea țării de reședință a fost de la distanță – ce ați așteptat să vedeți și să simțiți? Cum ați fost întîmpinată de pămîntul maorilor?

- Așteptările mele au fost îndeplinite. Noua Zeelandă este într-adevăr o țară foarte confortabilă pentru trai și muncă. Mă miră și azi bunăvoința și receptivitatea oamenilor, frumusețea și exotismul naturii locale, fructele și carnea, incredibil de delicioase.

- Vorbiți-ne și despre oameni.

- Acolo sînt oameni foarte cordiali și prietenoși, dispuși să ajute într-o situație dificilă atunci cînd nici nu te aștepți la aceasta. De exemplu, cînd abia am ajuns, niște oameni absolut străini mi-au propus cazare gratuită la ei, pentru cîteva zile, pentru ca să-mi pot căuta liniștită o locuință potrivită.

- Care este nivelul de trai în Noua Zeelandă?

Potrivit statisticilor, salariul mediu în Noua Zeelandă este de 30 de ori mai mare decît, de exemplu, în Rusia. În această țară, oamenii se pensionează la vîrsta de 65 de ani, dar speranța medie de viață este cu 20 de ani mai mare decît în țările CSI.

Recent, Societatea Geografică Americană a făcut clasamentul țărilor cele mai atractive pentru viață în secolul 21. În această competiție s-au luat în calcul 26 de parametri diferiți ai țării, cum ar fi: clima, densitatea populației, gravitatea conflictelor rasiale și interetnice, accesibilitatea și calitatea educației, posibilitatea de a călători fără viză. Noua Zeelandă a ocupat în acest clasament locul 1, depășind Australia, Canada, Elveția, Danemarca, Suedia, Norvegia și Statele Unite ale Americii.

De asemenea, Noua Zeelandă este a treia țară din lume după absența corupției, primele fiind Finlanda și Danemarca.

Rata criminalității este extrem de scăzută. Este suficient să spun că, multe case au uși din sticlă, poliția activează fără arme și, dacă veți călători în întreaga țară cu mașina, nu veți vedea nici un post de patrulă rutieră.

- Ce Vă place cel mai mult în noua țară?

1. Calmul. Stilul de viață, despre care scriu toți, dar care este greu de imaginat pînă nu-l vezi. Nimeni nu se grăbește. Oamenii pur și simplu trăiesc și asta îi satisface.

2. Natura locală. Amestecul unic dintre plante exotice și cele care deja ne sînt familiare. De exemplu, în curtea mea crește un palmier mare, iar la vecini – un mesteacăn.

Mai mult decît atît, în Noua Zeelandă nu există animale periculoase pentru viața umană, precum și insecte veninoase sau ființe hematofage, cum ar fi țînțarii și alte mușițe.

3. Bunăvoința sinceră a oamenilor. Că aici toți zîmbesc puteam să-mi imaginez sub impresia filmelor americane. Dar sinceritatea a fost pentru mine o surpriză.

4. Vremea caldă tot timpul anului (15°C în timpul iernii și 30°C în timpul verii), prezența oceanului, munților, plantelor și animalelor unice.

Pe lîngă acestea, în orașul în care locuiesc, Auckland, am întîlnit, nu veți crede, moldoveni de-ai noștri, ruși și ucraineni! În general, plecînd, eu nu mă despart de voi. Pînă la noi întîlniri, dragi compatrioți!


Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1580 locuitori

Işnovăţ este un sat şi comună din raionul Criuleni. Işnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1580 de oameni. Satul Işnovăţ a fost menționat documentar în anul 1594.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.