09 november 2012, 09:54 Moldovan Diaspora views 6422
09 november 2012, 09:54 Moldovan Diaspora views 6422

Moldovenii stabiliţi peste hotare vor putea vota prin corespondență

Cetățenii moldoveni cu domiciliul în străinătate vor putea vota în cadrul alegerilor din Republica Moldova prin corespondență. Un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, ce va permite aplicarea noii proceduri, a fost aprobat astăzi de Guvern şi urmează să fie examinat de Parlament.

Proiectul are drept scop să repună în drepturi egale cetățenii Republicii Moldova stabiliți cu traiul peste hotare în raport cu cei aflați în țară.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că numărul foarte mare al doritorilor de a vota în cadrul scrutinelor parlamentare, care au avut loc în Moldova în anii 2009-2012, a scos la iveală problema pregătirii insuficiente a birourilor electorale de peste hotare. “În condițiile existenței unui număr foarte mic de Ambasade și Consulate în țările unde locuiesc comunități importante de cetățeni, introducerea votului prin corespondență va permite participarea la scrutine a tuturor doritorilor”, a explicat Efrim.

Ministrul a subliniat că cetățenii emigranți contribuie la menținerea economiei statului, suma remitențelor de peste hotare ajungînd la 24% din Produsul Intern Brut al țării. În așa mod, potrivit lui Efrim, se vrea „repararea unei nedreptăţi existente actualmente în democrația electorală a Republicii Moldova”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament.
 

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1755
Populația:
379 locuitori

Duruitoarea este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 379 locuitori. Satul Duruitoarea a fost menționat documentar în anul 1755.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.